To af de tre planlagte udstillingssale i museet er færdigindrettet med en sal om minedrift i Grønland og en sal, der udelukkende er bygget op omkring kryolitminen. I montrene er der udstillet mineraler, kort, dokumenter, dagbøger og andre ting, der tilsammen danner et billede af 150 års dansk-grønlandsk mineeventyr.

Udstillingen forklarer, hvorfor amerikanerne besatte Grønland under 2. Verdenskrig: Tilstedeværelsen af en gigantisk, franskbrødsformet klump af det aluminiumholdige mineral kryolit, der var essentiel for fremstillingen af aluminium til blandt andet flyvemaskiner. En model af kryolitforekomsten ligger på montrens anden øverste hylde.

 


Perlen i spøgelsesbyen

Når vintersneen smelter i den forladte mineby Ivittuut, er det ikke kun de store dynger hvid kryolit og brun siderit, der dukker op. Det gør turister, kursister og andre med interesse for Grønland også. De har nu fået endnu en perle at besøge i områdets overflødigshorn af seværdige steder. For få dage siden åbnede et Mineralogisk og Minehistorisk Museum i en af de nyrestaurerede bygninger ved den gamle kryolitmine.


Initiativtageren til museet Bjarne Ljungdahl fortæller om ideen med den ny attraktion:


- Jeg syntes, det var mærkeligt, at 150 års industrihistorie og minedrift skulle afsluttes med, at bygningerne bare skulle stå og falde sammen. Det er et stykke historie Danmark og Grønland imellem, som ikke fortjente at gå i glemmebogen. Derfor fandt vi et af de forladte huse, hvor vi kunne indrette nogle mindestuer og udstille ting fra minen og ikke mindst alle mineralerne. Ud over at vi naturligvis gerne vil have turister på besøg, så er en af tankerne med museet også, at forskere, kursister eller andre med tilknytning til området skal kunne bruge museet som en lille feltstation i Sydgrønland. Der er mikroskoper, et lille laboratorium og køkkenet bliver gjort færdig næste år.


Mange har bidraget til at udstillingen har fået den bredde, den har. De over 150 mineraler og bjergarter er dog hovedsageligt Bjarne Ljungdahls egne, fundet i løbet af de fem år, hvor han har holdt prospekteringskurser i Ivittuut. Andre har henvendt sig med dagbøger, plancher og andre genstande, fordi de hørte om projektet. Bjarne Ljungdahl tilføjer, at museet gerne modtager flere ting fra folk, der har haft en tilknytning til kryolitminen.

Kontakt: Bjarne Ljungdahl,


Uffe Wilken,