Klimaforandringer på dagsordenen
Torsdag 11. maj 2006

Klimaet - og dermed miljøet - i Arktis undergår store forandringer i disse år. Det er sikkert og vist. Men hvordan står det til med at registrere og forske i forandringerne?

Det spørgsmål dannede i går baggrund for en workshop om klimaændringer med deltagelse af førende danske forskere. Fra mange forskellige institutioner var de mødt talstærkt op for at præsentere status på deres arbejde og diskutere hvilke forskningsmæssige tiltag, der er behov for at iværksætte i fremtiden.

Og det var ikke få emner, der blev berørt. Alt lige fra forskning i Indlandsisens afsmeltning til ozonlagets tilstand under klimaændringerne blev diskuteret. Særligt Indlandsisens afsmeltning er et af de områder, der vil kræve øget opmærksomhed de kommende år. Målinger viser, at opvarmningen i disse år forårsager dramatiske klimaskrift, der bl.a. får gletschere til at accelererer voldsomt op. Også den øgede erosion, der opstår som følge af permafrostens smelten, er et voksende problem omkring de grønlandske byer. Det ses bl.a. ved, at udgifterne til vedligeholdelse af bygninger og infrastruktur stiger drastisk i disse år.


Her på tærsklen til Det Internationale Polarår (IPY) må de fleste af klimaforskerne dog stadig kigge langt efter penge til de projekter, som de håber på at realisere under IPY. Det Internationale Polarår er netop iværksat for at bringe polarforskningen et kvantespring fremad - et spring som danske forskere gerne vil tage del i.


Workshoppen, der var arrangeret af Dansk Polarcenter for Miljøstyrelsen og blev afholdt i Eigtveds Pakhus, havde også deltagelse af førende eksperter fra de nordiske lande Island, Norge og Sverige.


Jane Benarroch