Antarktiske mikrober klarer Mars-temperaturer


Primitive, encellede mikrober i Antarktis – såkaldte ekstremofiler - vil kunne overleve selv den varmeste temperatur på iskolde Mars.


Mikrober fra en antarktisk sø kan vise sig at blive en vigtig brik i de kommende års Mars-forskning. Et forskerteam ledet af Shiladitya DasSarma fra University of Maryland har netop gennemført laboratorieundersøgelser af hårdføre mikroorganismer fra det antarktiske dyb – såkaldte ekstremofiler, som er mikroorganismer, der lever under ekstreme forhold.


Og hovedkonklusionen er, at de primitive, encellede mikrober vil kunne overleve selv den varmeste temperatur på Mars. Forskerne dyrkede mikroberne og kunne se, at de overlevede og reproducerede ved helt ned til -1 til -2 grader - altså lige under vands frysepunkt. Det er første gang, at de antarktiske ekstremofiler har været undersøgt på denne måde.


- Vi har udsat mikroberne for temperaturer, der er adskillige grader lavere end det minimumsniveau, de normalt lever under. Vi havde kun begrænset tid til at dyrke organismerne denne gang, men hvis vi kan udvide dyrkningsperioden er det sandsynligt, at vi kan rykke minimumstemperaturen for overlevelse endnu et stykke, siger Shiladitya DasSarma til USA Today.


Opdagelsen giver håb om, at flydende væsker på Mars kan gemme på mikrobiologisk liv, og at liv kan eksistere andre steder i solsystemet, hvor det er ekstremt koldt.


Forskerne har især fokuseret på to mikrobe-arter. Den ene, Halorubrum lacusprofundi, er meget salttolerant, mens den anden, Methanococcoides burtonii, kan leve uden ilt og trives på metan. Begge er af typen Archaea og udgør sammen med Bacteria og Eukaryotes de tre stærkeste typer af liv. Det er forskernes teori, at Archaea kan være i stand til at overleve andre steder i universet, bl.a. på de 180 ekstrasolare planeter, der er opdaget inden for de seneste årtier.


Jane Benarroch


Kilde: USA Today, 31.10.2006