Danish Polar Center | Strandgade 100 H | DK-1401 Copenhagen K | Denmark
phone +45 3288 0100 | fax +45 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    About DPC
You are at:


Nem adgang til Indlandsisen

Efter at VW har forladt testcentret på Indlandsisen 170 km øst for Kangerlussuaq, kan forskerne få en nem og billig adgang til forskningsaktiviteter på isen.

I den varme hyggekrog i fællesrummet hænger der et smukt skind fra en isbjørn og minder os om, at vi faktisk er i Grønland. Udenfor er alt hvidt i hvidt, at dømme efter den isnende kolde blæst og det dybfrosne termometer kunne det være et sted i Antarktis, men vi er på 67°08’N / 47°18’V, nærmere bestemt 170 km øst for Kangerlussuaq lufthavn på Indlandsisen i 1768 meters højde.

Stedet hedder NANOQ – efter isbjørnen i hyggekrogen – og er det nye dyr i åbenbaringen i polarforskningens Grønland. Lokaliteten var bedre kendt som det ’hemmelige’ testcenter for nye VW-modeller, men den tid er nu definitivt forbi.

En fiks og færdig station

Det svenske firma Incitus (tidligere Nausta) ejer, driver og vedligeholder anlægget på isen samt – ikke at forglemme – den 35 km lange grusvej og den 135 km lange isvej, der er forbindelsesleddet mellem lufthavnen og NANOQ.

Tidligt i januar 2005 blev det besluttet at give polarforskere og –forskningen mulighed for at anvende NANOQ som forskningsplatform året rundt. Der vil naturligvis blive tale om brugerbetaling, men tilbuddet er helt enestående: en fiks og færdig helårsstation på klodens næststørste iskappe kun få timers bilkørsel fra en international lufthavn!

Dette tilbud kan ganske enkelt ikke matches andre steder. De logistiske muligheder tillader nem og relativ billig adgang året rundt, og derfor vil der givetvis også være meget stor international interesse for at placere forskningsprojekter ved NANOQ og anvende isen inden for en radius af 50-100 km som et nyt og spændende område for forskningsaktiviteter.

Om kun to år begynder ’International Polar Year’ – IPY - som er en global satsning og kampagne for polarområderne og polarforskningen. I forbindelse med IPY vil Grønland tiltrække ekstra meget interesse og mange forskningsaktiviteter, og her vil NANOQ og den logistiske kombination med Kangerlussuaq trafikknudepunkt være særdeles attraktiv for mange forskere.

Specielt vil man kunne forvente, at NANOQ igen kunne blive et testcenter, men denne gang for nyt forskningsudstyr og –teknik, der er udviklet til anvendelse i Antarktis, men som skal afprøves under realistiske, men billige, sydpolagtige forhold.

Logistikken på plads

NANOQ råder over en mindre ’flåde’ af store og små bæltekøretøjer med tilhørende slæder til transport af alt muligt gods. Desuden anvendes der specialbyggede Nissan- og Toyota-trucks til hurtig, behagelig og sikker persontransport mellem lufthavnen og NANOQ og rundt på isen i lokalområdet.

Hovedbygningen ved NANOQ er et hotel med plads til 30 mennesker ad gangen og med en meget høj standard. Der er et stort professionelt køkken – og dybfrostplads til madvarerne er der også nok af - et lille nødhjælpshospital, radio- og satellitkommunikation, internetadgang, store værksteder og masser af plads til udstyr og instrumenter og til at forske.

Dansk Polarcenter har omkring årsskiftet annonceret NANOQ-tilbuddet til forskerne i ind- og udland, og DPC afholder i februar et introduktionsmøde for interesserede forskere, der kunne tænkes at placere forskningsaktiviteter ved NANOQ.

Hvis du er interesseret i at læse mere, så klik dig ind på dpc.dk/nanoq. Vil du med til mødet eller bare høre mere om mulighederne, så ring til Henning Thing, DPC, på tlf. 7248 8120 eller send en mail til .

Henning Thing