Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:

Geologer på stormfulde højder

Mange, der har arbejdet i Arktis, kender situationen. Man bliver droppet fra helikopter eller båd på et øde sted, langt fra menneskelig beboelse, med en aftale om at blive hentet igen. De fleste har sikkert også leget med tanken: Hvad nu, hvis de alligevel ikke kommer og henter mig?

Af Svend Funder

Scenen er Kanin Halvøen i det nordlige Rusland. De medvirkende er fem geologer, som - uden bagage og forråd - er gået i land for at arbejde. En pludseligt opstået storm forvandler på ganske kort tid det grå hav mellem os og vores skib - til ankers nogle hundrede meter borte - til en uigennemtrængelig barriere af hvidt, skumsprøjtende hav. Efter at have ligget derude og vredet og vendt sig i nogle timer, bliver ankeret halet op, og skibet damper udad og forsvinder for vore undrende og forblæste øjne under horisonten.

Det var et hjem, der forsvandt med alt, hvad ordet indebærer af varme aftensmåltider og køjer, lidt vodka nu og da, og med så meget hjemlig hygge, som kan findes i et lastrum på en forhenværende ramponeret, russisk trawler af ældre dato.

Vores nærmeste naboer befandt sig, så vidt vi vidste, i den lokale metropol, en landsby med 15 indbyggere ca. 100 km borte. Men Ruslands kyster byder på en perlerad af mere eller mindre maleriske ruiner langs kysterne: vejrstationer, radiostationer, fyrstationer, forsyningsdepoter, fiske- og jagtkollektiver. Valget var derfor enkelt: skulle vi gå til venstre eller til højre? Vi valgte venstre. Det kom vi til at fortryde, men nogle timers vandren gennem mandshøjt pilekrat og udstrakte sumpe bragte os da frem til et væltet fyr, omgivet af resterne af nogle huse. Vi valgte os en lille, fritliggende villa, der udmærkede sig ved næsten intakte ydervægge, ca. 70% tagdækning og en havudsigt uden generende glas imellem.

I Arktis er overlevelse og varme to sider af samme sag, og heldigvis havde vores nye hjem ikke færre end fire, murede russiske ovne. Efter at have tryllet lidt med en hammer, blev den ene omskabt til en autentisk, rustik, åben pejs, som blev rammen om en uforglemmelig nat med spredte samtaler afbrudt af lange perioder af dyb meditation foran pejseilden, mens stormen hersede og regerede udenfor.

Det var dog helt uden vemod, at vi den følgende morgen forlod pejsearrangementet og gik tilbage til udgangspunktet. Stormen var døet hen, og vi kunne egentlig ikke se nogen grund til, at vores skib ikke skulle dukke op. Men dagen gik, og havet forblev skibsløst, og da vi hen under aften atter måtte søge logi, behøvede vi ikke at vælge. Vi gik mod højre.

Spadsereturen førte os denne gang frem til noget, som vi straks diagnosticerede som en tidligere vejrstation, men hvilken luksus: vægge, tag og døre, ja selv vinduerne var intakte og interiøret omfattede et førsteklasses, muret komfur og - hvor heldig kan man være? - senge med nogle bylter renskind. En papæske, der var hængt op i en snor under loftet, viste sig at rumme tørret brød af den slags, som man i Rusland bruger som langtidsholdbar rejseproviant.

I en sådan situation lærer man at sætte pris på livets mest basale værdier. Men her ved bordet, med Brezhnevs og Andropovs strenge ansigter på væggen, måtte vi alligevel grunde over, hvordan man på længere sigt klarer sig på et fjernt og fremmed sted uden mad, penge, hjemrejsebilletter og pas.

Det problem blev vi forskånet for, enden på historien kom næste dag. Da vi om morgenen fik os viklet ud af skindene og pillet hårene ud af øjnene, så vi vores skib i det fjerne, opankret på det sted, hvor vi sagde farvel til det for nogle dage siden. Skibet havde været tvunget til at søge læfor uvejret bag en ø, der lå ti timers sejlads ude i Hvidehavet.

 

En gammel fyrmesterbolig uden vinduesglas og med hul i taget kan i visse situationer være en luksus.

Fotos: Svend Funder

Helt alene i verden, men med ild i pejsen.

Kontakt:

r
Geologisk Museum
Tlf.: 3532 2363

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100