Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:

Alberto og badebolden

Grønlands Indlandsis rummer mange overraskelser. En af dem var i den forgangne sommer en stor, gul badebold, som øver sig i at blive robot på Mars’ iskalotter.

Af
En gang imellem ser man noget virkeligt anderledes, noget, som får én til at sige: ’Jamen, det er jo genialt. Hvorfor har ingen dog tænkt på det før?’ Man misser et par ekstra gange med øjnene i det skarpe sollys ved Summit, når man ser en stor, gul ’badebold’ trippe utålmodigt rundt i en stor kravlegård midt på Grønlands Indlandsis.

Den forventningsfulde badebold lyder navnet ’Tumbleweed’, opkaldt efter en speciel ørkenplante, der spreder sig ved at rulle i vinden. Den er den ene halvdel af en robot, som forskeren Alberto Behar fra Jet Propulsion Lab i Californien i august afprøvede på isen, hvor man finder et landskab og et fysisk miljø, som minder om Mars’ isdækkede polområder.

Et kort og hektisk liv
Tumbleweed fødes og vokser op som jordbo, men dens efterkommere skulle gerne udforske Mars og andre planeter i vores solsystem. Badebolden sørger for transporten, når den med vindens hjælp triller hen over terrænet. Inden i bolden er anbragt en cylinder med batterier, telefon, GPS, computer, sensorer og meget mere. Bold og indmad udgør tilsammen en smart robot, der kan komme frem i områder, hvor andre robotter giver op.

Når det blæser 5 meter/sekund eller mere, er Tumbleweed på farten og triller derudad. Hvert 20. minut lukker den luft ud af sig selv, så den ligger stiller som en halvflad, punkteret bold. Så ringer den op til Albertos kontor med sin indbyggede Iridium-satellittelefon og afleverer alle de oplysninger, som er indsamlet de seneste snes minutter. Når den har lagt røret på, blæser den sig op igen til en rund og sund badebold, triller videre med rygvind og husker alt det, den har fået besked om.

Gennem 10 hektiske døgn kunne Tumbleweed klare sin livsopgave. Sidste gang Alberto fik en opringning fra sin gule robot, var den i 3070 meters højde på positionen 72° 23’ 7.7” N, 34° 34’ 47.4” V. Den havde på det tidspunkt tilbagelagt 131 kilometer.

En usædvanlig efterlysning
Tumbleweeds fædre har fra starten planlagt, at badeboldsrobotten afgår ved en stille død et eller andet sted i Grønland, når dens batteripakninger løber tør for energi. Uden kontakt med omverdenen er Tumbleweed blot en stor, gul bold, der triller, som vinden blæser.

Alberto Behar vil imidlertid meget gerne have besked om, hvor hans robotbarn tilbringer sin pensionisttilværelse. Er den blevet til en ’qivitoq’ (fjeldgænger), eller har den fundet et nyt hjem i Grønland?

Skulle en af Polarfrontens læsere have mødt en omflakkende, mere eller mindre nedtrykt, gul badebold – og taget den til sig – så er robottens historie hermed fortalt. Alberto vil blive henrykt for en henvendelse fra Tumbleweeds redningsmand – og hvis badeboldens tekniske indmad kommer tilbage til Alberto, får denne historie virkelig en ’happy end’.

Indhold 3/03 

 

 

Kontakt: , JPL, alberto.behar@jpl.nasa.gov
Læs mere på Tumbleweeds egen hjemmeside

 

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100