Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Arktiske billeder på skærmen

Arktisk Instituts fotosamling er i gang med at blive digitaliseret. Artiklens forfatter står for det fascinerende arbejde med at skanne de 20.000 billeder.

Af
Open all settings. Neg. s/h 800. OK. Overview, Prescan og Scan.... Kommandoerne flimrer i løbet af arbejdsdagen systematisk over skærmen på min Macintosh og viser vejen frem, når endnu et billede fra Arktisk Instituts fotosamling er på vej til en ny tilværelse som digitalt billede.

I september 2001 startede det store reproduktionsprojekt med Arktisk Instituts fotosamling. Over 2000 stykker fotografisk materiale er skannet og venter nu på at blive klargjort til internettet via databasen Arktiske Billeder. Fotografier fra Arktisk Institut er snart på vej til dit hjem!

Fotosamlingen spænder (i det store perspektiv) fra de store ekspeditioners tid til billedliggørelse af det moderne grønlandske samfund. Mange af billederne går helt tilbage til 1870erne. Der er billeder af Grønlands fauna og flora, bygninger, lokalbefolkningen og udefrakommende, børnelege og de voksnes tidsfordriv, kulturmødet og kammeratskabet.

Jeg har fået mulighed for at være med i det treårige forløb, hvor der skal digitaliseres op til 20.000 af billederne. Selvom mit arbejde med digitaliseringen af fotografierne efterhånden er blevet til en rutine, tiltrækker det meget opmærksomhed fra andre.

Kopierne af negativer ruller dagligt over min computerskærm akkompagneret af kommentarer fra forbigående gæster eller medarbejdere. En person lægger mærke til lokaliteterne, en anden til motivet. Der har jeg været. Er det stadigvæk Porsild, du skanner? Billederne er pludselig med til at skabe relationer mellem folk, som har eller har haft tilknytning til landet, og så dem, som kender Grønland på afstand. Jeg håber, at mange får lejlighed til at se og kommentere billederne, når databasen kommer i gang.

En af de samlinger, jeg har færdiggjort, er Dr. Regnar V.G. Bentzens fotografier fra Ivigtut, Jakobshavn og Julianehåb. Bentzen tog mange billeder af sine nære omgivelser. På den måde er det muligt at rejse med familien Bentzen fra Ivigtut til Julianehåb, opleve lokaliteterne og følge Bentzens på udflugterne til fjelds sammen med deres venner. Hans materiale byder også på morsomme og tankevækkende motiver. Nogle af disse skildrer fastelavnshøjtiden, andre rent tidsfordriv som billard og kortspil. Det ser ud til, at Bentzen tog relativt få billeder af sine patienter. Han nåede dog f.eks. at dokumentere Tuborgs marketingsfremstød i Julianehåb i 1908. Det er desværre ikke lykkedes mig at fremskaffe informationer omkring Tuborgs historie i Grønland. Men mon ikke det er Bentzen selv, som har valgt at stille folk op til fotografering på kolonivejen?

Dr. Regnar V.G. Bentzen har gennem sine mange billeder beskrevet livet i Grønland i begyndelsen af forrige århundrede.


Et af Bentzens billeder viser et marketingsfremstød for Tuborg i Julianehåb i 1908.

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100