Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Din browser er ikke en Internet Explorer !

I kørestol over Indlandsisen

Indlandsisen er gennem tiderne blevet krydset på mange fantasifulde måder. I en russisk ekspedition dette forår vil en af deltagerne gøre turen i kørestol. Det har givet grå hår i hovedet at få den endelige godkendelse på plads.

Af Poul-Erik Philbert

I begyndelsen af april forlader 3 russere med Matvei Shparo i spidsen Isortoq i østgrønland for i løbet af de næste to måneder at krydse Indlandsisen på ski. Det vil der ikke være noget nyt i, mange eventyrere har igennem årene krydset den grønlandske iskappe på mere eller mindre fantasifulde måder. Men for en af de russiske deltagere, den 29-årige Igor Kusnetsov, vil strabadserne være en ekstra stor udfordring. Han er handicappet og vil tilbagelægge de 6-700 km i kørestol.

Hårdt arbejde
Det hjælper selvfølgelig, at Kusnetsov har fået bygget en speciel kørestol med fastspændte ski. Men det vil alligevel kræve armkræfter ud over det sædvanlige at stage sig flere hundrede kilometer gennem de ofte ufremkommelige ismasser, ikke mindst på den første del, som går op til 2500 meters højde.
Bag projektet står ekspeditonslederens far, Dmitri Shparo, som ikke blot går efter at sætte en ny rekord. Han håber, at præstationen kan gøre handicappede mere synlige i det russiske samfund og dermed bane vejen for, at de bliver mere inddraget i samfundet.

Dmitri Shparo og hans søn har i mange år arbejdet med at give fysisk handicappede mulighed for at prøve sig selv af under ekstreme omstændigheder. For nogle år siden besteg Matvey Shparo Kilimanjaro sammen med en gruppe handicappede, og i forberedelserne til den kommende ekspedition har en gruppe handicappede bl.a. været ude på et 600 km langt kørestolsløb i Alaska.

Krav om sikkerhed
Alle ekspeditioner i Grønland skal have en officiel godkendelse gennem Dansk Polarcenter, og det kræver ofte kun en rutinebehandling.

Men det har været en lang og trang affære at få den russiske ekspedition igennem godkendelsernes nåleøje. I første forsøg i 1999 fik russerne afslag, fordi de ville krydse Indlandsisen i juli-august, hvor store mængder smeltevand gør det stærkt risikabelt at passere isens randzoner. Det var også pga. kørestolsbrugeren nødvendigt at kræve en eftersøgnings- og evakueringsforsikring på det dobbelte af det normale beløb.

Mange ville sikkert herefter have opgivet planerne, men nu er Shparo & Co. på banen igen med ekspeditionen i april-maj og med et tilsagn om en forsikring igennem Lloyds.

Ny rekord på vej
Dmitri Shparo har allerede fundet vej til Guinness Book of Records, da han i 1979 var med på den første skiekspedition, der nåede Nordpolen. Senere har han i 1998 krydset Beringsstrædet på ski sammen med sønnen Matvei.

Lykkes det at gennemføre gennemføre ekspeditionen over Indlandisen, vil det ikke overraskende være første gang, at en handicappet har gjort turen, ligesom det er første gang, at alle deltagere er russere. Så redaktionen på Guinness Book of Records kan godt allerede nu forberede spalteplads til en omtale.

Pressemeddelelse

Godkendelse nødvendig
Den grønlandske natur kan være en livsfarlig rejsepartner, så alle ekspeditioner i Grønland skal godkendes i Dansk Polarcenter, som i samarbejde med Direktoratet for Miljø og Natur under Grønlands Hjemmestyre samt de lokale politimyndigheder sørger for, at de nødvendige tilladelser og forsikringer er i orden.
Sidste år blev 93 ekspeditioner godkendt: 46 videnskabelige, 42 sportsekspeditioner og 5 krydstogter. I år er foreløbig 69 ekspeditioner anmeldt, men flere vil gennem de næste par måneder komme til.

Kontakt:

tlf. 3288 0125

 

Tegn et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100