Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Din browser er ikke en Internet Explorer !
Kærlighed til et folk

Nationalmuseet udstiller i samarbejde med Arktisk Institut fotos af grønlandsfotografen Jette Bang, som med sit kamera registrerede det grønlandske samfunds overgang til de nye tider.

Af Leif Vanggaard, Arktisk Institut
Du skal rejse op og gennemfotografere Grønland! Det var opgaven, som Jette Bang som ganske ung i 1936 fik stukket ud af Grønlands Styrelses direktør, I. Daugaard Jensen. Med udgangspunkt i en enkelt families historie skulle hun skildre overgangen fra det gamle, primitive, eskimoiske samfund til det moderne Grønland. Det var en uhyre opgave, og Jette Bang løste den på sin egen måde. Hun så bort fra den lange liste med enkeltopgaver. Med båd og hundeslæde rejste hun op og ned langs kysten, slog sig ned et sted, blev ven med menneskene og begyndte at fotografere, når de havde vænnet sig til hendes tilstedeværelse.
Jette Bangs billeder fangede brydningen mellem den gamle og den nye tid. Med kærlig nænsomhed og altid ærligt og redeligt skildrer hun Grønland og dets mennesker. Det var mennesket, grønlænderen i sit eget land, der kom i søgeren. Det er nok reportage, men motiverne er ikke set udefra, men gennem en personlig skildring af de mennesker, hun mødte. Det er denne holdning, der gør hendes billeder til andet og mere end kold dokumentation. Den kommende udstilling på Nationalmuseet bærer derfor med rette titlen: Kærlighed til et folk. Jette Bang var i Grønland i flere perioder, først i 1936og i 1938-39 og igen efter krigen flere gange. I sine to bøger: 30.000 km med sneglefart og Grønland igen beskriver hun arbejdet og sine oplevelser. De mange praktiske problemer med film, fremkaldelse, opbevaring, kulden, rejselivet, og ikke mindst det daglige liv, hvor hun fandt sine bedste motiver. I dag står vi med en enestående samling af billeder fra et Grønland, der var engang. Jette Bangs fotos er nu allerede historiske, men menneskene er de samme. Det er historie, det er dokumentation, men det er også meget mere. Det er skildringen af et folk og et land, som hun elskede. Jette Bang døde i 1964, kun 50 år gammel.
Indhold 1/1999

Copyright: Arktisk Institut

Jette Bangs billedsamling i Arktisk Institut rummer ca. 12.000 billeder. Jette Bang-billederne kan købes i Dansk Polarcenter, hvor et løbende arkiverings- og konserveringsarbejde sørger for at sikre billederne også for fremtiden.

Kontakt:
fotomedarbejder , Polar Photos, DPC, tlf. 3288 0122

Udstillingen kan ses på Nationalmuseet fra den 24/4-20/6-1999
.

 

Tegn et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100