DPC Home
 


Minik i Hollywood

Et skotsk filmselskab er gået i gang med at filmatisere historien om Minik. Forlægget er en dansk, videnskabelig bog, og en stor del af filmen optages i Grønland.


Nu får den dramatiske historie om Minik, som i 1897 sammen med fem andre polareskimoer blev ført til New York af Robert Peary, ikke lov til at ligge længere. Et skotsk filmselskab, A 1, har besluttet at filmatisere historien om drengen fra det nordligste Grønland, der levede sine drenge- og ungdomsår i New York, og som efter nogle år i Nordgrønland vendte tilbage til USA, hvor han i 1918 døde som et rodløst menneske splittet mellem to kulturer (se artiklen 'Skeletterne i skabet').

Det er produceren Iain Smith, kendt fra bl.a. film som Syv år i Tibet, Killing Fields og Det 5. element, der har gravet den gamle historie frem. Manuskriptet, som er skrevet af Norman Stone, ligger klart, og man forventer, at optagelserne går i gang i løbet af foråret. Rollerne er endnu ikke besat, men ifølge Stig Thornsohn, som er medproducer og konsulent på filmen, bliver det med stor sikkerhed med en amerikansk skuespiller fra top-10-listen i hovedrollen.

Dansk bog som forlæg

Forlægget til filmen er museumsinspektør Rolf Gilbergs bog Mennesket Minik, som ikke alene indeholder en uhyre veldokumenteret gennemgang af Miniks liv, men også giver en spændende og levende beskrivelse af hans kamp for at finde sin etniske identitet. Bogen er i løbet af det sidste års tid blevet oversat i store træk, og både Rolf Gilberg og Stig Thornsohn har fungeret som konsulenter i forbindelse med manuskriptskrivningen.

Folkene bag filmen har valgt at fortælle den elementært spændende historie om Minik ud fra Rolf Gilbergs vinkel om kultursplittelsen og bruger foreløbig arbejdstitlen Soul Hunter.

Optagelser i Grønland

Oprindeligt havde Iain Smith planer om at optage filmen i Nordcanada. Stig Thornsohn opponerede stærkt imod løsningen:
- Hvis I gør det, stjæler I Miniks sjæl for anden gang, lød hans argument.
En tur til Grønland fik overbevist Iain Smith om, at det også praktisk og økonomisk var realistisk at gennemføre optagelserne her - oven i købet i en storslået kulisse. Omkring en tredjedel af filmen vil derfor blive optaget på locations ved Nuuk-fjorden og omkring Ilulissat.
Og som et kuriosum bliver nogle af havnescenerne fra New York optaget i området omkring Holmen i København, ikke mindst fordi det gør det muligt at bruge autentiske sejlskibe.

Den videnskabelige Minik


I stedet for den traditionelle Film bag filmen planlægger man at producere en parallel film, som skal give et dokumentarisk korrektiv til spillefilmen. Det bliver Stig Thornsohn, som bliver ansvarlig for dokumentarfilmen, der kommer til at bestå af klip fra spillefilmen suppleret med andet materiale og skal give den mere videnskabeligt korrekte beretning om Minik.
I dokumentarfilmen bliver der også indlagt to følgehistorier bygget over grønlandske myter, som handler om kulturer, der støder sammen. Det bliver lavet i samarbejde med Rasmus Lyberth og det tidligere Tukak-teater.

 

 

Indhold 4/00

 


Stig Thornsohn er medproducent på filmen.


Iain Smith og Norman Stone på research i Grønland, hvor en stor del af filmen om Minik skal optages.
Foto: Stig Thornsohn

Kontakt:Nationalmuseet

Se også:
Skeletterne i skabet

 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100