DPC Home
 

Sunde bjørne i Østgrønland

Frygten for, at forurening af miljøgifte truer de østgrønlandske isbjørnes sundhed, er foreløbig dæmpet. Det er konklusionen i en ny DMU-rapport, Forekomst af "afvigende" isbjørne i Østgrønland, som fremlægger de første resultater af en større undersøgelse.

Af

Forskerne har trukket på de lokale fangeres omfattende viden om isbjørne og indsamlet oplysninger om i alt 1110 isbjørne, som er nedlagt i perioden 1945 til 1999.

Kun hos 13 af bjørnene er der fundet abnormiteter, og heraf stammer de fire fra naturlige skader og sygdomme, som f. eks. en brækket tå eller et afbidt bagben. Tilbage er 9 bjørne med medfødte sygdomme og misdannelser, som f.eks. for mange eller for få kløer, en misfarvet pels og - for en enkelts vedkommende - forandringer i de ydre kønsorganer.

Det var netop de alarmerende norske fund på Svalbard af isbjørne med tegn på tvekønnethed (pseudohermafroditisme), som i 1999 satte gang i den østgrønlandske undersøgelse. På Svalbard er man siden nået op på i alt 10 hunbjørne med forandringer i de ydre kønsorganer.

Forskerne mistænker de høje koncentrationer af miljøgifte, som er fundet i isbjørnene på Svalbard og Grønland, for at kunne føre til fysiske abnormiteter.
Undersøgelserne af de østgrønlandske bjørne fortsætter, og for øjeblikket er forskere fra Danmarks Miløundersøgelsers Afdeling for Arktisk Miljø og Grønlands Naturinstitut i gang med at undersøge knogler og organ- og vævsprøver fra 100 isbjørne, som er nedlagt af fangere i Ittoqqortoormiit/Scoresbysund kommune i årene 1999-2001.

 

 

Foto: Magnus Elander

Interesserede kan læse mere om isbjørneundersøgelsen i DMU-rapporten og i en teknisk rapport fra Grønlands Naturinstitut: Isbjørne i Østgrønland.


Kontakt:


DMU
tlf.: 46 30 19 48

 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100