ISKERNERNE AFSLØRER
METODER
VIDE MERE?Før glaciologerne kan kigge på isen i mikroskopet, skal den skæres ud i skiver på kun 0,5 millimeter. Det foregår på en speciel høvl og i –20 grader. (Geofysisk Institut, KU)


Den tynde skive is lægges mellem to polaroid-filtre. På den nederste hvide skive ligger isen ovenpå det ene filter. Man kan ane den gennemsigtige is. Kigger man gennem det øverste filter, kan man pludselig se et farveorgie i isen. (Geofysisk Institut, KU)

Mange slags is

Lys og tynd is
En iskerne består af et virvar af iskrystaller, der som tiden går bliver mere og mere presset sammen. Hvis man gennemlyser et stykke is, vil lyset brydes i forskellige retninger, afhængig af hvordan hver enkelt krystal ligger i forhold til lysretningen.

Placeres en skive is mellem to polaroid-filtre, som man kender dem fra solbriller, sker der pludselig noget smukt med den ellers farveløse is. Isen eksploderer i et væld af farver, og hvis man drejer skiven af is, ændrer iskrystallerne farve.

Gletscheris er sammensat af et utal af iskrystaller. Glaciologerne kan bruge iskrystallerne til at fortælle om isens historie ved at kigge på krystallernes form, orientering og størrelse. På den måde kan de bla. finde ud af, hvordan isen har flydt, dens historie og alder.Her er det store krystaller og derfor gammel is, der ligger mellem filtrene. (Geofysisk Institut, KU)


Kigger man på en skive gammel is i mikroskopet, dukker et hav af små farvede krystaller op. De ændrer farve, hvis man drejer skiven. (Geofysisk Institut, KU)