About Zackenberg
Zackenberg Basic
ZERO Site Manual
Access Permit
Publications
Photos
Maps
Dagbog
Links
Home ZERO Home DPC

 

Ugebrev fra Zackenberg, nr. 3, 25/06-2001

Sct. Hans hilsner fra Zackenberg

Undertegnede ankom på dato, hvilket vil sige d. 19. juni - præcis som for et år siden, men sammen med stationens nye kok, Karin H. Christiansen, Ph.D.-studerende Jørgen Hinkler og Erik Thomsen, naturfotograf - alle tre debuterende i Zackenberg-sammenhæng, om end Jørgen har arbejdet med snedækkedata og nu skal se på forholdene.

Flyvningen fra Island og herop foregik mere eller mindre i ambulancefly, idet stationens logistiker, Henrik Philipsen, skulle på hospital i Akureyri. Her skal de se på hans galdeblære, og så er det spørgsmålet om, hvor længe han må undværes her. Exit med Philip var Morten Rasch og Bo Elberling. Dermed er der otte personer på stationen.

Det var en ankomst i lidt råt vejr med lave skyer og en kold vind fra sydøst. Men det var en smuk landing i et meget sneklædt landskab. Det var meget anderledes end for et år siden, hvor der var ekstremt lidt sne. Med det kolde vejr og skyer ned over fjeldene var det sandelig en vinterlig oplevelse med eet at stå her igen. Efter det kraftige snefald 16.-17. juni skete en omgående smeltning her i dalen, men det forsvandt ikke sådan lige oppe i højderne. Aucellaskråningerne var fuldstændig snedækkede, og store områder af terrænet hernede lå stadig massivt snedækket, unægtelig en kontrast til sidste år.

Det er sådanne nogle forskelle der er interessante, når man står her for andet år og med overvågningens syvende sæson er det nogle væsentlige år til år variationer, om end det generelle billede ikke lader sig rokke. Den rødstrubede lom påbegyndte rugningen i Sydkæret på dato, nemlig 21. juni, i det mindste som sidste år. Den ligger smukt og ruger på den samme lille tue midt i det vandfyldte kær.

Det klare vejr kom, og der var sol fra kl. 02 d. 22. juni. Temperaturen nåede op på 14,8 grader, så med eet skete der noget med snesmeltningen og Zackenbergelven. Her steg vandstanden mærkbart, og strømmen har bredt sig ind over dele af flodlejet, som lå under et tykt snelag. Vandstanden er vist steget 35 cm, og det blev i dag fastslået at strømmen bringer 40 kubikmeter vand pr. sekund. Al passage er med gummibåd på wire er eneste mulighed. I øvrigt har en snespurv indrettet sig i en af de tønder, der er fyldt med store sten for at give ballast til wiren.

Det varme vejr har startet en markant afsmeltning på Aucellaskråningerne, så de allerede er 50% snefrie. Det var et skidt tidspunkt for vadefuglene med snefald lige i æglægningstiden. Indtil nu ser det ud til, at mange har opgivet og flyver parvis rundt. Ingen reder fundet af stenvender, kun et forladt æg fundet på vilkårlig jord. De første præstekrave- og sandløberreder er fundet samt flere reder af lille kjove. For sidstnævnte skulle der i år være muligheder for at få unger på vingerne, modsat sidste år, hvor der var så få lemminger, at der ikke var føde til én eneste unge. I år er det bedre med lemminger, så meget at det ses i terrænet - der er flere aktive huller. Helt nyt er det med en snehare her omkring husene - og ikke nok med det, den har en killing, som gemmer sig under husene. Og polarræven har 6 hvalpe i gravkomplekset ved fangststationen. Erik Thomsen havde tilbragt 6 timer i deres selskab, så det blev til adskillige film.

Fotografen har haft nogle gode dage med det klare vejr. Undertegnede er måske mindre krævende i den retning, men det er rart, at kunne se alle fjeldene, om end de udfordrer til endeløs tegning og maleri i skiftende belysninger som døgnet går. Man kan tage sig selv i at forvente solnedgang; foreløbig vil det gå i den retning, men der vil inden den tid, forhåbentlig blive mange højarktiske sommerdøgn som dem vi netop har gennemlevet. Skt Hans med bål og grill bøf var i går - i dag var der myg og flere af stationens personale fik de første myggestik.

Jens Gregersen

Dagbogsblade

Sidste nyt

 
 

 

 

 

 

 

 

 

Links Search Danish Polar Center