DPC Home

Polarfronten 4/2001

 

Antarktis i opbrud

Links:

Antarktis under opvarmning

En iskappe under indflydelse

 

Fotos: Josh Landis

 

 

Verdensrekord i mellemørebetændelse

Link:

Verdensrekord i mellemørebetændelse

 

 

 

PRESSEMEDDELELSE

København, den 18/12-2001

Dansk Polarcenters populærvidenskabelige nyhedsblad Polarfronten er udkommet, og vi henleder især opmærksomheden på to artikler:

Antarktis i opbrud

Gigantiske isbjerge river sig i disse år løs fra isshelferne ved Antarktis kyst. Det største, som har fået betegnelsen B-15, brækkede fri af Ross isshelfen i marts 2000 og var på det tidspunkt 270 x 40 kilometer stort. Siden er kolossen brækket i flere stykker, men det største er med sine 6000 km2 stadig næsten på størrelse med Sjælland og har lagt sig fast ved Ross Island, hvor det for øjeblikket blokerer indsejlingen til den amerikanske forskningsstation McMurdo.

Sammenlagt har Antarktis mistet 23.000 km2 is siden foråret 2000. Det svarer til omkring 5.000 gigatons og indeholder tilstrækkeligt vand til at dække verdens behov i landbruget, industrien og husholdningerne i over et år. Senest har et relativt lille isbjerg på Bornholms størrelse revet sig løs.

Forskerne mener ikke, der er en sammenhæng til den globale opvarmning, for de gennemsnitlige middeltemperaturer i området ligger under -5 grader Celsius, og sommertemperaturerne kommer ikke over frysepunktet. I stedet er de store iskælvinger en del af isshelfernes naturlige livscyklus med årtiers langsom opbygning fulgt af hurtig nedbrydning:

- Det er ganske vist helt usædvanligt, at så meget is frigives fra Antarktis på så kort tid, lyder det fra Ted Scambos fra National Snow and Ice Data Center i Boulder, Ohio. Men samtidig har de store isshelfer i længere tid haft en meget stor udstrækning, som har gjort dem nærmest overmodne til en kælving. Efter at de tilsammen har mistet 23.000 km2 is, er de nu tilbage til den størrelse, de havde op til 1960.

Men Antarktis har de seneste 50 år oplevet usædvanligt store temperaturstigninger, og Scambos mener, det kan være den regionale opvarmning, som i 1995 og 98 fik Larsen isshelfen til at bryde sammen. Her er sommertemperaturerne tæt på 0 grader og teorien er, at smeltevand, der fryser i isspalterne, får isen til at sprænges.

Fortsætter temperaturerne med at stige, vil stadig flere isshelfer få slået deres naturlige cyklus i stykker og sætte kursen mod dramatiske sammenbrud.

Kontakt: , National Snow and Ice Data Center in Boulder

 

Verdensrekord i mellemørebetændelse

En undersøgelse af næsten 600, 3-8-årige børn fra Nuuk og Sisimiut viser, at mere end hvert andet barn har mellemøreproblemer, og at hvert fjerde barn har væske i mellemøret.

Det er meget høje forekomster både internationalt og sammenlignet med danske forhold, siger læge Preben Homøe, Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgiske klinik, som har gennemført undersøgelsen og netop har forsvaret en doktorafhandling om mellemørebetændelse blandt grønlandske børn.

- Det alvorligste problem er dog, at mellemørebetændelsen for mange udvikler sig til en kronisk lidelse. Vores undersøgelse viste, at hvert tiende barn havde en kronisk betændelsestilstand med hul på trommehinden, og det er 10 gange så mange som i Danmark.

Homøes undersøgelse viser også, at de grønlandske børn i gennemsnit får den første mellemørebetændelse allerede i timåneders-alderen. Det er exceptionelt tidligt og øger risikoen for langvarige, mere kroniske lidelser.

Preben Homøe peger på, at det på kort sigt vil virke forebyggende, hvis man sætter børnetallet ned i daginstitutionerne og forlænger barselsorloven ud over de nuværende fire måneder. På lidt længere sigt vil en højere boligstandard kunne begrænse den massive smitte blandt børn.

Endelig foreslår Preben Homøe mere information til forældrene, fokus på bedre hygiejne og en bedre lægebetjening. På det sidste område er der ikke netop medvind for øjeblikket:

- Det har ikke været muligt at få besat en fast øre-, næse-, halslægestilling i Grønland, så i stedet har Hjemmestyret anvendt en ordning med tilrejsende specialister. Desværre er ordningen lige skåret ned fra 42 til 35 konsulentuger om året, og det lover ikke godt for kampen mod mellemørebetændelsen, sukker Preben Homøe.

Kontakt: , Rigshospitalet, e-mail: phom@rh.dk