Danish Polar Center | Strandgade 100 H | DK-1401 Copenhagen K | Denmark
phone +45 3288 0100 | fax +45 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    About DPC
You are at:Foto: Uffe Wilken


Foto: Uffe Wilken


Foto: Uffe Wilken


Foto: Rudy Hemmingsen


Foto: Uffe Wilken

Mary navngav 'Mary Arctica'

Royal Arctic Lines nyeste containerskib blev i dag navngivet af H.K.H. Kronprinsesse Mary på Nordatlantens Brygge.

Mens Kronprins Frederik i disse dage frister tilværelsen som prominent deltager i DR’s markering af 100-året for Danmark Ekspeditionen i Nordøstgrønland, stod Kronprinsesse Mary i dag gudmor til et nyt grønlandsk fragtskib.

Om igen med champagneflasken
Klokken var elleve, da hun under sædvanlig presseopmærksomhed ankom til Nordatlantens Brygge for at navngive Royal Arctic Lines nyeste containerskib – 'Mary Arctica'. Siden i går har det mægtige skib fyldt godt op langs kajen ved den historiske Grønlandske Handels Plads i København, som igennem århundreder var knudepunkt for handelen mellem de gamle danske kolonier i Nordatlanten og Danmark.

Men i dag gjaldt det altså navngivningen af 'Mary Arctica', og mange ansatte på Nordatlantens Brygges forskellige institutioner tog en pause fra arbejdet for at overvære Kronprinsessen knuse den obligatoriske champagneflaske mod skibets stævn. Til nogen morskab for både Kronprinsessen og tilskuere var flasken dog genstridig, så Mary måtte bruge to forsøg førend ritualet var fuldført.

Mary ’begavet’ med smykke
Efter at selve navngivningen var overstået, blev Kronprinsessen vist rundt på skibet. Herefter var der reception med deltagelse af særligt inviterede gæster. Ved denne lejlighed fik Kronprinsessen overrakt et smykke, som er lavet af en sten, der stammer fra verdens ældst fundne klippeområde, Isukasia, i Godthåbsfjorden. Stenen er ikke mindre end 3,8 mia. år gammel.

Royal Arctic Lines bestyrelsesformand, Jørgen A. Høy, siger i en pressemeddelelse, at man er meget beæret over, at Kronprinsesse Mary har sagt ja til at navngive det helt nye containerskib. Skibet, der er bygget i Gdansk i Polen, er det sidste skud på stammen af Royal Arctic Lines skibe med efternavnet Arctica.

- Det er specialbygget til sejlads i arktiske farvande og repræsenterer al vor viden og erfaring fra sejladsen mellem Grønland og Danmark, siger Jørgen A. Høy.

Mary Arctica skal bringe gods over Atlanten og mellem grønlandske byer. Det er 113 meter langt, 22,7 meter bredt og har en dybgang på 7 meter.

Åbent skib
Fredag den 8. april kl. 16-19 holder 'Mary Arctica' åbent skib. Ved samme lejlighed slår Grønlands Repræsentation dørene op for offentligheden. Der serveres smagsprøver på grønlandsk mad, og duoen 'Duo Arctica' vil stå for det musikalske indslag.

Uffe Wilken og Jane Benarroch