Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:

Med vind i sejlene over Indlandsisen

En spansk sportsekspedition har i sommer krydset Indlandsisen fra syd til nord i en kæmpestor, specialkonstrueret slæde med sejl.Den 14. juni i år var en gruppe grønlandske fangere mødt op ved Bowdoin Fjord i deres hundespand for at modtage fire spanske eventyrere, som havde tilbagelagt den 2400 kilometer lange tur fra Grønlands sydligste spids til Qaanaaq i nord.

Af

De lokale beboeres nysgerrighed skyldtes ikke så meget, at spanierne havde tilbagelagt de mange kilometer. Det er set før. Derimod var deres noget besynderlige transportmiddel nok et møde værd.

En sejlbåd til sne
Turen var nemlig gennemført på en kæmpestor slæde sammensat af tre mindre slæder. Det gav en 6 x 3 meter fleksibel og solid platform med et specielt telt, som fungerede som kahyt for deltagerne. Her kunne de opholde sig og sove under hele turen, også mens slæden var i fart.

Fremdriften blev klaret med en stor spiler, så i praksis var der tale om en stor sejlbåd til sne. Og erfaringerne fra ekspeditionen har vist, at det er en særdeles effektiv metode på lange slædeture. Ind imellem fik de voldsomme vindstød på Indlandsisen den 600 kg. tunge slæde til næsten at flyve. Topfarten blev målt til 50 km/t, og den daglige gennemsnitsfart svingede undervejs mellem 15 og 25 km/t. Så selvom ekspeditionen lå stille i 10 dage på grund af manglende vind, lykkedes det at gennemføre hele turen på kun 33 dage.

Det er sikkert for meget sagt, at turen var begivenhedsløs, men den forløb uden store problemer:

- Det eneste uheld var, at en af de fire meder på slæden brækkede og måtte repareres, siger Ramon Larramendi. Og så måtte vi selvfølgelig passe særligt på i områder med mange gletscherspalter.

Tværs over Antarktis
Den 37-årige Ramon Larramendi startede i 1997 et rejseselskab for polarturisme og tilbringer derfor flere måneder om året i Grønland. Men han har været solgt til sne og kulde, siden han som teenager læste en bog om Arktis. I de mellemliggende år har han bl.a. krydset Indlandsisen på ski i 1986, kørt med hundeslæde fra Grønland til Canada og gennemført en 60 dage lang skitur fra Sibirien til Nordpolen i 1999.

Den besynderlige sejlslæde er også blevet testet på ture i Grønland i både 2000 og 2001, så efterhånden er materiellet grundigt afprøvet.

Det må man i hvert fald håbe. I november i år sætter Larramendi og hans besætning nemlig igen sejl, denne gang for at bide skeer med en tur tværs over Antarktis. I alt 5000 kilometer fra Queen Maud Land til Terre de Adelie.

 

Indhold 3/02

Fotos: Tierras Polares

Den spanske ekspedition gjorde i deres hurtigtgående slæde den 2400 kilometer lange tur på langs af Indlandsisen på 33 dage.

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100