Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Bjørnehistorier:

Tre spækfede sæler og en rød spegepølse


Ethvert møde mellem menneske og bjørn efterlader et livslangt minde - i hvert fald hos den ene part. Så beretninger om oplevelser med isbjørne har altid en stor underholdningsværdi, og de plejer ikke at blive dårligere med tiden.

Af Henning Thing
Alle ved, at isbjørnen er verdens farligste rovdyr, men kun få har haft nærkontakt med en af slagsen. Vil man sikre sig sin helt egen bjørnehistorie, er Grønland et godt sted at tage til. Godt nok er de flødefarvede bamser mest talrige i Nord- og Østgrønland, men de kan dukke op overalt - også på de mest uventede steder langt fra sæler, hav og drivis. Selv de nu hedengangne, amerikanske radarstationer på Indlandsisen har oplevet overraskende isbjørnevisitter, formentlig udløst af en intens og uimodståelig fært af burgere, der bare må tiltrække enhver bjørn med respekt for sin næse.
Forskere og teknikere er typer, som i Grønland ofte er beskæftiget udendørs med ting og sager, der helt opsluger dem. Det sker, at en forbipasserende isbjørn uforvarende krydser deres spor, og det kan give nogle vældig interessante oplevelser:
En forårsdag havde tre forskere arbejdet til langt ud på de lyse, små timer med deres forsøgsopstilling på havisen kort fra land. For at være i nærheden af deres instrumenter mest muligt havde de medbragt deres soveposer, så de kunne snuppe en tiltrængt lur under midnatsolens glød. Men de havde ikke tænkt på, at tre forskere i soveposer på havisen set gennem isbjørnepupiller grangiveligt ligner tre store, spækfede sæler. Midt i luren følte en af 'sælerne' et fast greb om sin sovepose, og da han dristede sig til at kigge ud, konstaterede han, at en stor isbjørn meget beslutsomt var ved at slæbe ham væk fra de blidt slumrende kollegaer. Staklen råbte op på temmelig usælagtig manér, men det fik blot bjørnen til at ryste posen så grundigt, at han gled ud og landede sprællende på isen. Nu greb angsten ham for alvor, og de idelige anskrig vækkede endelig hans fæller, alt imedens bjørnen kiggede forundret på den skrigende 'sæl'. Da de øvrige kom stormende med skydevåben i hånd, mistede bamsen pludselig appetitten og stak af for at opsøge et mindre sælsomt bytte.
Der findes talrige variationer over temaet 'bjørnebesøg i lejren', men fælles for dem alle er, at man for alvor indser, at man i Grønland færdes på naturens og dyrelivets vilkår. Vil man selv senere være i stand til at berette sine isbjørnehistorier, bør man vurdere lejrpladsens og især madteltets placering set med bjørnebriller, indrette lejren med bjørnealarmer og i øvrigt bruge sin sunde fornuft.
DPC kan også her række forskere og andre en hjælpende hånd. Vores hjemmeside tilbyder verdens eneste on-line brugerhåndbog i isbjørneadfærd, -undgåelse, og -undvigelse. Der er altså ingen god undskyldning for at møde sit livs bamse uforberedt.
Lad denne bjørnebagside slutte med en historie fra sidste år, der måske fortæller noget om isbjørnens kvalitetssans: En dejlig sommerdag i Østgrønland havde mor og datter besluttet at tage på picnic med madkurv og det hele lidt uden for byen. Godt på vej ud i den herlige natur fik de pludselig øje på en åbenlyst kontaktsøgende isbjørn, så de droppede straks picnicplanerne og vendte næserne hjemad med hastige skridt. Men bjørnen vandt hurtigt terræn, så moren sendte datteren i forvejen for selv at dække tilbagetoget. Da bjørnen var tæt på hende, besluttede hun sig for en hel ny variant af salamimetoden og tog resolut en rød, dansk spegepølse op af frokostposen og smed den hen mod bjørnen. Samtidig satte hun i løb for at redde sig bort, men ak ... hun snublede og faldt så lang hun var. Liggende på maven ventede hun nu blot på sin skæbne. Der skete tilsyneladende ingenting, og da hun forsigtigt kiggede op, så hun bjørnen stå med sin næse nede ved spegepølsen og grundigt indsnuse den danske salamifært. Så udstødte den et uudgrundeligt grynt, drejede rundt på sine poter og luntede væk fra stedet uden yderligere interesse.
Et lille fif inden jeres næste tur: Lige umiddelbart før en isbjørn sætter et alvorligt ment angreb ind, puster den hurtigt luft ud gennem næsen med en lidt hvæsende lyd. Hvis man hører denne lyd, er man helt afgjort kommet for tæt på lydkilden, og der kan eventuelt være tid nok til at undvige pelsdyrets lange arm.
Indhold 2/1999

Foto: Magnus Elander


Links:
Læs mere om isbjørne og om, hvordan man bør forholde sig, når en bjørn er i nabolaget.

Bjørnehistorier
Har du selv set en bjørn i øjnene, så send historien til , og vi vil publicere den på hjemmesiden sammen med vore øvrige bjørnehistorier.

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100