Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:

Indhold af Polarfronten 1/2000

I kørestol over Indlandsisen
Indlandsisen er gennem tiderne blevet krydset på mange fantasifulde måder. I en russisk ekspedition dette forår vil en af deltagerne gøre turen i kørestol. Det har givet grå hår i hovedet at få den endelige godkendelse på plads.

En snert af arktisk kulde
Med sin beliggenhed midt i Den Nordatlantiske Havstrøm, bedre kendt som Golfstrømmen, er Færøerne et velegnet sted at studere klimaændringer. Et nyt projekt kan ud fra eksisterende klimadata allerede nu slå fast, at problemet på Færøerne ikke er opvarmning, men afkøling. Projektet har netop etableret en ny klimastation, som i 749 meters højde skal følge klimaudviklingen i den arktiske zone på Færøerne.

Rigdom fra himlen
En jernmeteor på flere hundrede tons faldt for nogle tusinde år siden over Kap York i Nordgrønland. Jernet bragte rigdom til Thule-folket og blev over flere hundrede år spredt over en stor del af det arktiske område.

Meteoritjagt på Jordens Bund
I Antarktis kan man opleve nærmest at vade i meteoritter. Det prøvede Henning Haack fra Geologisk Museum, da han deltog i en amerikansk ekspedition, som kom hjem med 970 nye meteoritter.

En befolkning i smeltediglen
De gennemgribende ændringer i det grønlandske samfund giver psykiske skrammer. Seksuelt misbrug, selvmord og alkoholmisbrug kan iflg. forskerne fra Statens Institut for Folkesundhed være tre af symptomerne på de samfundsmæssige og kulturelle omvæltninger, som den grønlandske befolkning oplever disse år.

Bryggen i havn
Planerne om et nordatlantisk center på Den Nordatlantiske Brygge begynder at tage form. Finansieringen og driften er på plads, og der er ved at blive pustet liv i det gamle pakhus igen.

Feltarbejde med latinamerikansk kolorit
To nyudklækkede, danske forskere blev inviteret med på en peruviansk ekspedition til Antarktis. Det blev en ikke helt almindelig tur i felten, som kan blive begyndelsen til et flerårigt, dansk-peruviansk forskningssamarbejde.

Der skal flyttes grænsepæle
Martin Paldam satte med sin kommentar i Polarfronten 4/99 gang i en debat på DPC's hjemmeside om samfundsforskningens situation. Vi bringer endnu et indlæg, som giver et bud på, hvorfor forskning i grønlandske samfundsforhold frister en relativt anonym tilværelse.

Fra skidtfisk til snotfisk
En forsker har rodet i skidtfiskbunkerne i Grønland og fundet mindst 30 nye arter af snotfisken.

Sidste piskesmæld før afgang
Redaktionen modtog denne hilsen fra deltagerne i Expedition Sirius 2000, kort før de begav sig ud på den 3500 kilometer lange ekspedition.

Andre numreFoto: Per Folkver

Pressemeddelelse og pressemateriale


Redaktionen:
Morten Meldgaard (ansvarshavende)
(redaktør)


(layout)

Tegn et abonnement
på Polarfronten on-line


eller ring på 3288 0100