DPC Home
  Verdensrekord i mellemørebetændelse

Grønlandske børn er plaget af mellemørebetændelse i et omfang, som man ser få steder i verden. Læge Preben Homøe har skrevet doktorafhandling om problemet og mener, at ondet blandt andet skal bekæmpes med bedre plads i boligerne og en senere start i daginstitutionerne.

Af Poul-Erik Philbert
For mange, grønlandske familier er et opløst, grædende barn med ondt i ørerne en alt for velkendt begivenhed. I de fleste tilfælde har barnet mellemørebetændelse, som i Grønland er så udbredt, at det udgør et af samfundets store sundhedsproblemer.

Et udbredt sundhedsproblem
Med læge Preben Homøes netop forsvarede doktorafhandling om mellemørebetændelse blandt grønlandske børn er der nu kastet et skarpt, videnskabeligt lys på denne veritable landeplage. Preben Homøe arbejder til daglig på Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgiske Klinik, men har i flere år med mellemrum trådt sine lægelige sko i Grønland. Undervejs har han også stået i spidsen for den undersøgelse af 591 3-8-årige børn fra Nuuk og Sisimiut, som har leveret stoffet til hans afhandling.

Undersøgelsen viser, at mere end hvert andet barn havde mellemøreproblemer, og at hvert fjerde barn havde væske i mellemøret. Det er meget høje forekomster både internationalt og sammenlignet med danske forhold.

- Det alvorligste problem er dog, at mellemørebetændelsen udvikler sig til en kronisk lidelse for mange, siger Preben Homøe. Vores undersøgelse viste, at hvert tiende barn havde en kronisk betændelsestilstand med hul på trommehinden, og det er ekstremt højt, mere end ti gange så højt som i Danmark.

Homøes undersøgelse viste også, at de grønlandske børn i gennemsnit fik den første mellemørebetændelse i timåneders-alderen. Det er exceptionelt tidligt og øger risikoen for langvarige, mere kroniske lidelser. Får et barn mellemørebetændelse før syvmåneders-alderen, er der 50% risiko for at udvikle kroniske mellemøreproblemer, eller otte gange større risiko end det barn, som først får betændelsen efter toårs-alderen.

Endelig peger Preben Homøe på, at mellemøreproblemerne for mange får følger gennem hele livet. En høreundersøgelse blandt 167 skolebørn i Nuuk og Sisimiut har vist, at hver femte barn i alderen 5-14 år har nedsat hørelse, og at dette ofte hænger sammen med mellemøreproblemer. Det er et tal, som er tre-fire gange højere end i Danmark.

Behov for forebyggelse
Statistikkernes simple tale er, at mellemørebetændelsen rammer uacceptabelt mange børn, og at det må være muligt at bringe omfanget ned. Skal det lykkes, må der sættes ind på flere områder.

Mange mennesker stuvet sammen på et lille område giver de bedste betingelser for spredning af smitten. Så Preben Homøe er sikker på, at det på kort sigt vil virke forebyggende, hvis man sætter børnetallet ned i daginstitutionerne. Han er også overbevist om, at en senere start i vuggestuerne vil skære toppen af de mange tilfælde af mellemørebetændelse blandt de helt små børn, og at vejen frem er at forlænge barselsorloven ud over de nuværende fire måneder.

På lidt længere sigt vil en højere boligstandard kunne forhindre den massive smitte blandt børn. Undersøgelsen viser ikke overraskende, at børn, der bor i tætbefolkede boliger med over to personer pr. rum, har en betydeligt større risiko for at få mellemørebetændelse.
Endelig foreslår Preben Homøe mere information til forældrene, fokus på bedre hygiejne og at lægebetjeningen styrkes. På det sidste område er der ikke netop medvind for øjeblikket:

- Det har ikke været muligt at få besat en fast øre-, næse-, halslægestilling i Grønland, så i stedet har Hjemmestyret anvendt en ordning med tilrejsende specialister. Desværre er ordningen lige skåret ned fra 42 til 35 konsulentuger om året, og det lover ikke godt for kampen mod mellemørebetændelsen, sukker Preben Homøe.
 


Tilbage til pressemeddelelse

Foto: Charlotte Haslund-Christensen

Kontakt:
Rigshospitalet

 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100