DPC Home
  I historiens slædespor

I år 2000 bliver Sirius-patruljen 50. Det har fået 6 unge mænd med mod på livet til at planlægge en 3500 kilometer lang slædetur fra Qaanaaq til Mestersvig. Men de bliver ikke helt alene. Vi er alle inviteret med på internettet, hvor vi også vil finde forskningsviden om Grønland.

af Poul-Erik Philbert
Under stor opmærksomhed fra byens indbyggere og de fremmødte pressefolk vil seks mand en dag i februar år 2000 med høje råb og piskesmæld forlade den nordgrønlandske by Qaanaaq med deres tre hundespand. Det er inden det skumrende senvintermørke endnu er blevet ramt af årets første solstråle og måske i en fimbulkulde på under -50 grader.
Foran sig vil de have omkring 3500 kilometer slædekørsel gennem de tyste og smukke islandskaber. En kraftanstrengelse langs den grønlandske kystlinje over Hall Land, Kap Morris Jessup, Station Nord, Lambert Land, Danmarkshavn og til Sirius-patruljens hovedkvarter Daneborg, hvor de vil være fremme i juni måned. Om alt går vel. Til den tid har den arktiske sommer sat sit angreb ind, men hvis ikke slædeføret er smeltet bort, går sidste etape til Mestersvig.
Et møde med myterne
Anledningen er, at slædepatruljen Sirius i 2000 officielt har eksisteret i 50 år. Det har fire gamle Sirius-drenge med fælles tjeneste i patruljen og med retten til at kalde sig fup besluttet at markere på denne spektakulære manér. Med på turen har de inviteret Kronprins Frederik, som ganske vist ikke er fup, men som når han har gennemført sin første lange slædetur antagelig vil kunne bære denne ærestitel for helbefarne Sirius-mænd. Det gælder også den sjette mand, som vi vender tilbage til.
Samtidig bliver det en tur i myternes slædespor gennem mennesketomme områder, hvor danske og udenlandske opdagelsesrejsende satte deres liv på spil i begyndelsen af århundredet, da der endnu fandtes helte. Undervejs vil de seks slæde igennem Nordgrønland, hvor Knud Rasmussen og Lauge Koch på den 2. Thuleekspedition i 1917 afkræftede kæmpede sig tilbage mod Thule. Og i Nordøstgrønland krydser de Danmark Ekspeditionen i områder, der endnu gemmer på hemmeligheden om Mylius Erichsens og Høeg Hagens død i 1907
.
 

Indhold 4/98 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100