Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Din browser er ikke en Internet Explorer !

Pressemeddelelse fra Dansk Polarcenter

Nyt dyr fundet i kilde på Grønland

To danske forskere har i en kilde på Disko-øen i Grønland fundet et dyr, som ikke ligner noget andet levende på Jorden. De kan derfor nu præsentere en helt ny dyrerække, og det er kun sket tre gange tidligere de sidste 100 år. Det skriver Dansk Polarcenters blad, Polarfronten, i sit seneste nummer.

De to forskere bag fundet er professor Reinhardt Møbjerg Kristensen, Københavns Universitet, og lektor Peter Funch, Aarhus Universitet, som første gang fik det 0,1 mm store dyr under mikroskopet helt tilbage i 1994:

- Vi deltog i et arktisk, biologisk feltkursus på Disko, hvor målet var nogle forholdsvis varme, svagt radioaktive kilder, men en af vores studenter samlede for kontrollens skyld nogle prøver fra et af de kolde væld, som fryser til om vinteren. Og det var der, i kilden Isunngua, vi til alles overraskelse fandt dyrene, fortæller Reinhardt Møbjerg Kristensen.

Alle Jordens levende væsner er efter møjsommelige studier opdelt i godt og vel 30 dyrerækker, som adskiller sig fundamentalt fra hinanden og går fra de dyriske svampe til rækken med hvirveldyrene, hvor bl.a. mennesket har sin plads.

Det hører derfor absolut til sjældenhederne, at forskere kan præsentere en helt ny dyrerække. Alligevel har Reinhardt Møbjerg med det nye dyr scoret et vaskeægte, videnskabeligt hattrick, idet han før sit seneste fund allerede har været med til at beskrive to af de kun tre dyrerækker, som hidtil havde set dagens lys i det 20. århundrede.

Det lille kræ, som har fået navnet Limnognathia maerski, er i et mikroskop genkendeligt på nogle store, komplicerede kæber. Det mest overraskende er, at det lille ferskvandsdyr har fælles træk med dyr, som ellers må søges i havet. Forskerne gætter på, at det måske er kommet ind i de kolde kilder, da hele øen Disko var presset cirka 100 meter ned i havet af den enorme iskappe under sidste istid.

Og så har sidste del af Limnognathia maerskis navn selvfølgelig noget med en kendt skibsreder at gøre. A. P. Møllers fond donerer ikke kun operahuse. Også forskerskibet Porsild, som hvert år betjener forskere fra Arktisk Station og i 1994 var på jomfrurejse til Mudderbugten på Disko med bl.a. Peter Funch og Reinhardt Møbjerg ombord, er en fondsgave fra 'A. P. Møller og hustru Chastine Mærsk Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal'.
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:


Professor Reinhardt Møbjerg Kristensen
Zoologisk Museum
tlf. 35 32 11 18

 

Indhold 3/00
 
Hovedartikel:
Endnu en kvist på livets træ

Pressebilleder:
Foto: Anja Liebermann

Endnu en fjer i hatten. Professor Reinhardt Møbjerg Kristensen i sit rette element på feltarbejde på Disko-øen i Vestgrønland, hvor det nye dyr blev fundet. Professoren har været med til at beskrive tre ud af de fire nye dyrerækker, som er fundet i det 20. århundrede.

Klik på billederne og træk højopløseligt billede ind på skrivebord
Billedmaterialet kan bruges frit af pressen med angivelse af copyright.

 

Tegn et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100


Søg i gamle numre