Dansk Polarcenter | Strandgade 100 H | 1401 København K | Danmark
telefon 3288 0100 | telefax 3288 0101 | 
News    |    Research & Logistics    |    Publications    |    Library    |    Photos    |    Polarfronten    |    Om DPC
Du er på:
Din browser er ikke en Internet Explorer !

Et levende hus

Knud Rasmussens Hus er et yndet udflugtsmål i det nordsjællandske. Nu har museet fået ny leder, og det har pustet nyt liv i det gamle hus.

Af Poul-Erik Philbert
Man kunne godt få den flyvske tanke, om det var muligt at få fingre i Knud Rasmussens Hus. Ikke alene ligger det dér med sit stråtag, karnapper og andre arkitektoniske finurligheder midt i den nordsjællandske idyl med en ubeskrivelig flot udsigt fra Spodsbjerg ud over Kattegat. Inde i huset fortsætter det med elegante detaljer, atmosfærefyldte rum og endnu flottere panoramaer ud over havet.

Men huset er ikke til salg. Det ejes af Hundested Kommune, og det skal vi kun være glade for. Det gør, at vi alle kan aflægge et besøg i polarforskeren Knud Rasmussens gamle arbejds- og fritidshus, som siden 1939 har været indrettet som mindestuer over en af nationens sidste, rigtige helte.

Gang i indsamlingen
Inden døre huserer den nye museumsleder Torben Diklev, der sidste sommer kom til Hundested. Med i bagagen havde han to slædehunde, som stammer fra hans tid som museumsleder i Qaanaaq fra 1988-94, og som nu residerer uden for Knud Rasmussens Hus. Omkring sig har Diklev to hjælpsomme vikarer, som de selv formulerer det, Hans Engelund Kristiansen, der har arbejdet 30 år i Nordgrønland som lærer, og Ib Eisenhardt, der har haft 8 år ved den grønlandske vejrtjeneste.

De har netop i april taget hul på den travle sommersæson, hvor huset dagligt er åbent for gæster. Det har ikke betydet, at den dynamiske trio har ligget på den lade side i de mørke vintermåneder. Tiden er blevet brugt til at indsamle fotos, dagbøger og genstande, som har med Knud Rasmussens liv at gøre. Og det er blevet til mange nye ting, som bliver hentet frem af gemmerne og præsenteret med tilfredse kenderminer.

- Det sidste halve års arbejde har vist os, at der stadig er meget materiale om Knud Rasmussen, siger Torben Diklev. Meget er gået fra familiemedlem til familiemedlem med kravet om, at det under ingen omstændigheder må smides væk.

Så er man i den situation, er det ingen dårlig idé at kontakte Knud Rasmussens Hus, hvor tingene kan finde en varig og synlig plads.

Interesse for Knud
Blandt de indleverede genstande er den rejseskrivemaskine, som Knud Rasmussen brugte på 5. Thule-ekspedition, og en brevsamling på 1200 sider. Også originalen til Mylius-Erichsens digtsamling Isblink, som blev skrevet under Den Litterære Ekspedition 1902-04, er dukket frem af glemslen for nylig.

En del af kontakterne får museumsfolkene fra de besøgende i huset. Der er en del imellem, som har en eller anden forbindelse til Knud Rasmussen, og der dukker ofte gæster op, som har en god historie om polarforskeren.

- Vi har mange gæster, som enten lige har været i Grønland eller snart skal af sted. Ellers er det et meget blandet, internationalt publikum, siger Torben Diklev. Hos mange voksne har Knud Rasmussen stadig heltestatus. Men også de helt unge stifter stadig bekendtskab med ham, når de besøger huset med deres skoleklasse.

I løbet af sommeren vil museet i øvrigt lancere deres egen hjemmeside på adressen www.krh.dk, hvor interesserede kan få et første indtryk af huset, inden de begiver sig op til det nordsjællandske smørhul.

Indhold 2/02


Knud Rasmussens rejseskrivemaskine fra 5. Thule-ekspedition, som er doneret af museumsassistent Holger Jørgensen.

 

Fotos: Hans Engelund Kristiansen

 

Tegn et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100


Søg i gamle numre