DPC Home
 

Fra konebåd til diskotek

På en udstilling i Rundetårn i juli måned præsenterer Arktisk Institut og Dansk Polarcenter to engagerede og meget forskellige fotografers billeder af livet i Grønland.

Af Johanne Maria Jensen

Jette Bangs smukke sort-hvide fotos fra 1930erne

Den unge fotograf Jette Bang var på hårdt arbejde ved juletid 1938. Men det var hverken film eller kamera, der krævede hendes fulde opmærksomhed. Hun befandt sig i en lille hytte i Ikerasak nær Upernavik, ærmerne var smøget op, og hænderne optaget af at øse blodet fra en halvt stivfrossen sæl over i en spand. Ikke en dråbe måtte spildes på gulvet.

I det svage lys fra tranlampen blev enhver af hendes bevægelser fulgt af kvinderne på briksen overfor. Sælens tarme blev trukket op under latter og kritiske kommentarer, og dernæst blev kødstykkerne skåret ud og fordelt i de rigtige gryder og kar.

Der var meget at lære, og ind imellem optagelserne blev Jette Bang ihærdigt ved med at flå bopladsens sæler, tilberede skind og deltage i mændenes fangst af fisk og sæl. Du kunne blive en god fangerkone, lød ordene ved slutningen af overvintringen, da hun skulle rejse fra sin jordhytte med fuldt pakket slæde.
Men opgaven var at filme og fotografere det grønlandske folk så tæt på og så systematisk som muligt. At tilegne sig den grønlandske levevis var hendes personlige tilgang og metode, og det blev til en indlevet og kærlig skildring i både fotografier, film og bøger.

Jette Bangs fotografier fra 1930erne var en hyldest til det folkelige og oprindelige Grønland. Hun nedtonede kolonitidens modsætninger og søgte at vise skønheden og funktionaliteten i den grønlandske kultur.

Per Folkvers kaotiske hverdagsliv i dag

I begyndelsen af 1990erne rejste fotografen Per Folkver sammen med journalisten Frank Hvilsom til Ilulissat. Som Jette Bang ønskede Per Folkver og hans makker at komme tæt på, men ad andre veje. De var drevet af nysgerrighed og lyst til at beskrive livet blandt byens ungdom. Ønsket var at vise grønlændernes liv i en brydningstid med sociale og kulturelle vanskeligheder, men også de enkelte unges styrke og vilje til at skabe sig en fremtid.

Per Folkver møder i dag et Grønland, hvor brydningerne mellem nyt og oprindeligt er så omfattende, at det er dobbeltheden og de åbne spørgsmål, der bliver projektet. Billedsproget lader kaos komme til orde.

De unge udtrykker i liv og ord en søgen efter et ståsted. Et liv så barsk som at springe fra isflage til isflage. Et enkelt fatalt spring, og døden venter i det iskolde vand. At overleve i Grønland kræver en indre styrke. Både fysisk og psykisk balance er altafgørende i mødet med den grønlandske natur og de uforløste kulturelle konflikter.

I baggrunden af samtalerne lå selvmordene, som de unge havde oplevet blandt kærester, familie og venner. Per Folkvers fotografier handler ikke direkte om døden. Men motiverne rummer en undren over de eksistentielle vilkår, der for enkelte unge fører til selvmord.

Livet er mangfoldigt, storladent, smukt og grusomt. Men der er også humor, råstyrke og skæve vinkler i de glimt af grønlandsk hverdagsliv, vi kan se på billederne. En hverdag, der bliver beskrevet så forskelligt i hver sin del af 1900-tallet.

 

 

Indhold 2/00

 

©Arktisk Institut

Foto: Per Folkver


Grønland i går i dag
Arktisk Institut og Dansk Polarcenter præsenterer fra den 1. til den 31. juli i Rundetårns udstillingslokaler to markante grønlandsfotografer, som med 40 års mellemrum har givet hver deres personlige skildring af menneskene i Grønland. Jette Bang skildrer gennem sine smukke sort-hvide billeder fra 1930-erne det Grønland, der stadig lever i den danske romantiske opfattelse. Per Folkver fanger med sine intense farvefotos fra det moderne Grønland en realisme, hvor kaos og modsætninger ligger lige under overfladen.
Grønland er udfordringernes land, hvor hundeslæden og kajakken i århundreder har været afgørende for overlevelsen. I dag bruges slæden og kajakken mest til fritid og sport, og vi kan på udstillingen bl.a. vise redskaber, tøj og genstande fra den netop afsluttede Expedition Sirius 2000, hvor kronprinsen har deltaget.
Gammelt skindhåndværk og sidste nye design af sælskindspelse vises på udstillingen. Både Birger Christensen og Great Greenland er repræsenteret.


Flere oplysninger på Rundetårns hjemmeside: www.rundetaarn.dk

 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100

 

The path to this document is:  
Updated May 2, 2002
Home