DPC Home
  Dagbog fra Yamal

Forskning i de nordlige russiske områder følger ikke de spilleregler, vi kender fra Vesten.

Af William W. Fitzhugh
Et hold antropologer og arkæologer fra Smithsonian Institution har for nylig afsluttet fire års arbejde i Yamal og det nedre område af Ob-floden i Vestsibirien, hvor vi sammen med russiske forskere har undersøgt de oprindelige folks kulturer, deres historie og fremtidsmuligheder. Ligesom andre områder i det nordlige Rusland står Yamal over for markante kulturelle ændringer, idet lokale rensdyrholdere og fiskere tilpasser sig virkeligheden efter Sovjetunionens opløsning. Det store spørgsmål for Yamals oprindelige folk er, hvordan de skal overleve i et system, der ikke længere garanterer deres overlevelse.
I Nadym, som ligger 150 km øst for Yamals hovedby Salekhard, ligger den lokale russiske afdeling af statens energimonopol, Gazprom. Der bliver færre og færre jobs, og de ansatte kæmper for at bevare sind og krop i "den nye økonomi". Arbejdsløshed, tomme boligblokke, lukkede skoler og seks måneders forsinkelse i udbetaling af lønninger har tvunget Ruslands seneste, arktiske immigranter til igen og igen at tilpasse sig nye betingelser. De fleste har ingen andre steder at tage hen - og ingen steder at tage tilbage til.
Så snart man er uden for Salekhard, som i modsætning til andre byer har oplevet et mindre boom, er der kun gang i olie- og gasindustrien eller rensdyrholdet. På rensdyrenes græsgange ligger som sorte pletter boregrej, bemandet med radmagre, ukrainske borebisser, som heller ikke får løn regelmæssigt og blot venter tålmodigt på, at rørledningen skal nå dem. Mens de venter, passerer hyrderne to gange om året boreudstyret på deres vej mellem syd og nord. Hyrderne og oliefolkene deler ikke kultur, racetilhørsforhold, sprog og økonomi, men i dag taler alle russisk bortset fra de ældste, oprindelige folk. Og deres børn ifører sig Nike sweatshirts, bliver bragt til deres skole i helikopter og overlader arbejdet med at drive dyrene sydpå mod en vintergenforening i skoven tæt på byerne til deres pelsklædte forældre.
At dyrke forskning i dette land er et studium i kontraster. Bare det at bevæge sig rundt kræver Jobs tålmodighed og Rasputins og Metternichs snilde. Igennem to år havde vi med hjælp fra Amoco Eurasia og Nadymgazprom bemærkelsesværdig let adgang til Yamal-tundraen med firmachartrede helikoptere. I 1994 flyttede antropolog Andrei Golovnev, som dengang var vores videnskabelige vært, bjerge (og tønder med benzin) ved hjælp af nogle målrettede flasker vodka. Senere viste det sig, at Natalie Fedorova fra Jekaterinburgs Historiske og Arkæologiske Institut havde den samme "fornemmelse for sne". Militærpersonale og selv de berygtede grænsebetjente blev smurt, og vi kunne derfor lokalisere og udgrave den gamle russiske antropolog Chernetsovs "eskimolignende" bopladser ved Tiutey-Sale. Men i 1996 var Yamal kysten vendt tilbage til sin før-1990 status: ingen adgang for vesterlændinge - hverken med eller uden vodka. Selv med Gazprom som værter blev et National Geographic-hold generet og fik deres film ødelagt. Måtte Gud se i nåde til de videnskabsmænd, som har behov for adgang til de 5 hellige mil af arktisk kystland. Selvfølgelig er der en ansøgningsprocedure. Man skal ansøge 6 måneder i forvejen i det gamle KGB-hovedkvarter i Moskva. Men det ser ikke ud til, at det er lykkedes nogen at få en sådan ansøgning godkendt. I de tidlige 1990'ere kunne de lokale russiske værter lave en aftale, men det kan de ikke efter 1994. Livet i den gamle sovjetiske politistat leves videre. Selv rutinesager kan udvikle sig til et mareridt. Russerne har lært at acceptere systemet. Følg spillereglerne og det virker. Forvent ikke, at udføre forskning her på vestlig manér med korte deadlines. De, der gør det, risikerer liv og lemmer.
Selvfølgelig er der en lysere side. Hvis man holder sig væk fra grænsen og de store byer, transportknudepunkter og industriområder, så byder det russiske, arktiske område på fantastiske personlige og faglige muligheder. I Salekhard og Yamals små landsbyer fandt vi museer, rådhuse, forskningscentre, politistationer, skadestuer, husbådskaptajner, oprindelige folk og overlevende fra Gulag, som alle ivrigt bød os velkommen og gav vores omvandrende gruppe mad og drikke. Sange, danse, historier, måltider i det fri og mængder af hjemmelavet mad (rå fisk, frossen fisk, saltfisk og stinkende fisk, men sjældent kogt fisk) førte os fra overraskelse til overraskelse, og spontan gæstfrihed velsignede vores vej gennem Yamal.
Til slut, efter 4 års arbejde, var vores russisk-amerikanske hold tømret godt sammen og arbejdede sammen om publikationer, nye projektplaner, film og udstillinger. Måske var det forudbestemt, at mit fantasibillede - de der gamle "eskimoer" fra Yamal - måtte vige i den moderne arkæologis kolde, hårde lys. Nu ser jeg ikke andet end den vestsibiriske jernalder med alle dens uendelige keramiske sekvenser, som rækker så langt som det arkæologiske øje kan se ind i Yamals fortid - og der er ikke en skygge af eskimoer!
Men på det seneste er jeg begyndt at tænke på, hvad der mon er derude i Taimyr ... og på Zhokov og Wrangel-øerne ....
  Indhold 1/98

Kontakt:

Arctic Studies Center Department of Anthropology
National Museum of Natural History
Smithsonian Institution Washington, D. C. 20560
Tlf.: 202-357-2682

Links:

Arctic Studies Center
National Geographic

 

Få et abonnement !

Klik her
eller ring 32880100