DPC Home

Seneste Nyt

Dagbøger

Samfundsdebat

Øvrige nyheder

GRASP

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

 
Nyheder fra november 2001

 

Online workshop om Arktisk havis
HARC (Human Dimensions of the Arctic System) afholder 3-7 december den tredje online workshop om arktisk havis og dets betydninger for mennesket. Det primære spørsmål er: 'Hvordan påvirker havisens forandringer de arktiske kystnære samfund?'. (30/11-01)
Meld dig til på HARC's hjemmeside


Alaskas oddere forsvinder
En ny videnskabelig undersøgelse viser, at antallet af havoddere i det sydvestlige Alaska er stærkt faldende. Områdets biologer er forfærdede over resultaterne og undrer sig over, hvad der kan være årsagen til, at odderbestanden er faldet med 25% siden midten af 80'erne. (30/11-01)
ABC News

To mødre om året kan redde arten
Faldet i antallet af de i forvejen truede nordatlantiske rethvaler kan måske stoppes ved at redde bare to-tre hun-hvaler hvert år. Hovedårsagen til de faldende populationstal er sandsynligvis, at hun-hvalerne ikke lever længe nok til at producere tilstrækkeligt med unger. I 1980 var den gennemsnitlige levetid for hun-hvalerne 50 år, mens den i 1995 var fladet til mindre end 15 år. (29/11-01)
Nature, NewScientist eller BBC

Kold is gemmer varme hemmeligheder
Dybt under overfladen på det Arktiske Ocean, har forskere fra AMORE (Arctic Mid-Ocean Ridge Expedition) opdaget en ulmende heksekedel med vulkaner og varme kilder, som muligvis er hjemsted for hidtil ukendte marinorganismer. Se et kort over Gakkel Ridge, den dybeste og mest afsondrede del af den globale undersøiske bjergkæde. (29/11-01)
AMORE's hjemmeside

Sol-klima kobling i 12.000 år
Ny forskning viser, at sol-klima sammenhængen kan spores 12.000 år tilbage. Forskningen baseres primært på data fra Nordatlantiske havbundskerner. Solen er drivkraften bag næsten alle processer i atmosfæren. Fjernede man den, ville temperaturen ved jordoverfladen nærme sig det absolutte nulpunkt på -273,15°C. (27/11-01)
DMI

Ebbe Munck-pris til Minik Rosing
I dag hædres professor og museumsleder på Geologisk Museum, Minik Rosing, med Ebbe Muncks Hæderspris 2001. Den 43-årige Minik Rosing er især kendt for sin forskning i - og interesse for - Grønlands geologi. Prisen overrækkes af Dronning Margrethe på Christiansborg Slot. (27/11-01)
KNR

Havcirkulation stoppet af gletschere
Nye undersøgelser peger på, at den nordatlantiske oscillation lukkede og slukkede i slutningen af sidste istid for cirka 12000 år siden. Det skete på grund af smeltende gletschere, som over flere hundrede år tilførte ferskvand til det Nordatlantiske Ocean. Undersøgelserne indikerer også, at en lignende situation kan opstå i fremtiden. (22/11-01)
ScienceDaily

Kolde antarktiske fisk hjælper medicinsk forskning
Svaret på hvorfor blod ikke fryser til is i årerne på fisk, som lever under ekstreme kuldegrader, kan hjælpe den medicinske forskning til bedre opbevaring af organer i forbindelse med transplantationer. Forskere har netop opdaget molekyler, som hindrer væksten af iskrystaller. (22/11-01)
Radio Australia

At bevare Antarktis
Den miljømæssige tilstand af Ross Sea regionen i Antarktis er god, og størstedelen af området er uberørt - 'især når man sammenligner med globale standarder'. Det konkluderer en ny rapport udarbejdet af New Zealand Arctic Institute. Det er første gang, at en sådan rapport udarbejdes over dele af Antarktis eller Sydhavet. Den 280 siders lange rapport er et middel til at opnå større forståelse af Ross Sea regionens miljømæssige tilstand. (21/11-01)
BBC

Nye teorier om 'Mars-stenen'
'Mars-stenen', som blev fundet på Antarktis i 1984, er igen i forskernes søgelys. Lige siden NASA i 1996 meddelte, at stenen fra Mars muligvis indeholder bevis på mikroskopisk liv, har den øvrige forskerverden været skeptisk. På baggrund af analyser foretaget på mikroskopiske krystaller siger et andet hold forskere nu, at NASA måske har ret - krystallerne kan være efterladt af bakterier fra Mars. (21/11-01)
ABC News

Lake Vostoks fremtid debatteret
'Kold krig' har en helt speciel betydning på Antarktis, hvor internationale forskere er dybt uenige over fremtidsperspektiverne for Lake Vostok. Så vidt forskerne ved, er søen uberørt af menneskehånd gennem 4 istider eller omkring 15 millioner år. Men nu skal den snart præsenteres for det 21 århundrede! Få indblik i debatten om hvorvidt man skal bore ned til den begravede sø i håb om at finde præhistorisk liv. (20/11-01)
Baggrund

Canada's Polar Life
Canadas Polar Life er en ny anbefalelsesværdig hjemmeside med spændende nyheder og artikler fra forskningens verden. Læs bl.a. om 'bipolare' plankton, plantelivet i arktiske søer og arktiske fisks helt specielle 'anti-fryse-gen'. (20/11-01)
Canada's Polar Life

Bombninger påvirker fugletræk
Omkring 200 fuglearter herunder Siberisk trane og Arktisk terne trækker hvert år fra Rusland og Centralasien til Indien. Nu siger en indisk ornitolog, at krigen i Afghanistan har en negativ langtidspåvirkning på fuglene. Han tilføjer, at der går en vis tid, før de negative effekter bliver målbare. (20/11-01)
Reuters.com

Nyt stort isbjerg kælvet
Det amerikanske National Ice Center har opdaget en ny iskolos, som har revet sig løs fra Pine Island gletscheren i Antarktis. Det nye isbjerg er cirka 900 kvadratkilometer stort og har fået navnet B-21. B-21 blev opdaget under en ugentlig gennemgang af satellitfotos til Antarctic Iceberg Database. (19/11-01)

National Ice Center

Arktis holder på ny energikilde
Forskere mener at have fundet en ny potentiel energikilde i Canada. Det drejer sig om et enormt depot af frossen metan populært kaldet 'metanis'. Det findes i højkoncentreret form i dybe havaflejringer og arktisk permafrost. (19/11-01)
Associated Press

Grønland som billede
I starten af november åbnede Det Nationale Fotomuseum i København udstillingen 'Grønland som billede'. Udstillingen er åben mandag-lørdag fra 10-19 frem til 5. januar 2002. Det Nationale Fotomuseum blev åbnet i 1999 af Det Kongelige Bibliotek. Museet er beliggende i 'Den sorte Diamant'.
Det Nationale Fotomuseum

Alaska varmere - Grønland koldere
Forskere har fundet ud af, at lufttemperaturen nær jordoverfladen er steget gennemsnitligt med 0.6°C i løbet af det sidste århundrede. Opdagelserne er gjort på baggrund af omfattende dataanalyser fra satellitter og ikke mindre end 7200 vejrstationer rundt om på kloden. Pudsigt er det, at Alaska bliver varmere, mens Grønland bliver koldere! (13/11-01)
ScienceDaily

At studere Weddell sæler
I jagten på mad drives Weddell sæler langt ned under Antarktis' havis - nogle gange så langt ned så deres lunger kollapser. En nystartet hjemmeside tager dig med ind i Weddell sælernes forunderlige verden og illustrerer nogle af de forhindringer, som forskerne møder i studierne af de fantastiske dyr bl.a. kolossale isbjerge og temperaturer tre gange koldere end i en almindelig fryser. (13/11-01)
UniSci eller hjemmesiden med Weddell sæler

Ozonhullet på retur
Det årligt tilbagevendende ozonhul over Antarktis er på retur. Sidste år formindskedes hullet temmelig hurtigt, mens dette års hul har holdt betydeligt længere - på trods af, at sidste års hul var større. Men 2001-hullet har alligevel slået en rekord. Ifølge WMO (World Meteorological Organization) var der fra 1. september til 21. oktober 2001 gennemsnitligt nedbrudt ca. 50 millioner tons ozon - og det er ny rekord. (13/11-01)
DMI

Antarctic Sun er tilbage
Antarctic Sun er en online avis, som udgives af forskere, studerende og andre ansatte ved den amerikanske forskningsstation McMurdo i Antarktis. Avisen indeholder alt lige fra forskningsnyheder til sjove anekdoter om det daglige liv på basen. Antarctic Sun udkommer hver uge gennem hele sæsonen. (12/11-01)
Antarctic Sun

Muslingeskaller om klimaforandringer
Amerikanske forskere som studerer skaller fra kammuslinger, forsøger at færdiggøre en optegnelse over Antarktis' temperaturer gennem det sidste århundrede. Deres resultater skal hjælpe andre forskere med at vurdere fremtidige klima- og temperaturforandringer. (12/11-01)
Nasa News

JAWS
Onsdag d. 14 november kl. 13:00 forsvarer Cand. Scient. Martin Vinther Sørensen sin Ph.D-afhandling 'On the Phylogeny and Jaw Evolution in Gnathifera'. Sidste år opdagede Professor Reinhardt Møbjerg Kristensen et helt nyt dyr i Grønland - Limnognathia maerski. Den tilhører også 'Familien Gnathifera' . Forsvaret finder sted i Auditorium 1 på August Krogh Instituttet, Universitetsparken 13, 2100 København Ø. (09/11-01)
DPC's pressemedd. om Limnognathia maerski

Nyt neutrinoteleskop til Antarktis
University of Wisconsin-Madison står til at modtage 15 millioner USD i statsstøtte til opførelsen af et nyt neutrinoteleskop med base i Antarktis. Ice Cube, som teleskopet allerede er døbt, til hører en ny generation af subatomare partikelteleskoper designet til at virke dybt inde i Antarktis' ismasser. Teleskopet skal efter planen stå færdigt om syv år. Det 250 millioner USD dyre projekt skal hjælpe forskere med at lære om universets spæde barndom. (09/11-01)
UniSci

Nyt Catalogue of Greenland
GEUS har netop udgivet deres årlige engelsksprogede katalog over geovidenskabelige publikationer om Grønland - Catalogue of Greenland. Kataloget er gratis og kan bestilles i en trykt version eller downloades som pdf-fil. (08/11-01)
Download Catalogue of Greenland (pdf)

Tunguska mysteriet måske løst
For næsten 100 år siden fandt en gigantisk atombombe-lignende eksplosion sted i rummet over Sibirien. Den efterlod et arret landskab fyldt med væltede træer og forskere uden svar på mysteriet. Nu har italienske forskere imidlertid et bud på svaret: Hændelsen i 1908 skyldtes en asteroide med et lille tyngdefelt som eksploderede i atmosfæren. (06/11-01)
Space eller BBC

Om wind chill faktoren
USA og Canada har netop indført en ny metode til beregning af den såkaldte wind chill faktor, der beskriver den afkølende effekt af lave temperaturer og vind. Wind Chill faktoren er kun anvendelig ved lave temperaturer, og den siger kun noget om risikoen for forfrysninger på ubeskyttet hud. Via linket kan du finde yderligere oplysninger om den nye wind chill beregningsmetode og taste oplysninger ind i en omregningstabel. (06/11-01)
Environment Canada

Ny norsk marin overvågning
Fem norske forskningsinstitutioner er nu gået sammen om at etablere et nationalt råd for marin overvågning. Målet for samarbejdet er at koordinere og udvikle den marine overvågning, udforme en fælles national datapolitik for overvågningsdata og vurdere brug af ny teknologi. (06/11-01)
Havforskningsinstituttet

Klimasymposium aflyst
Et symposium om klimavidenskab og den aktuelle klimapolitik, som skulle have været afholdt på Rockefeller Instituttet d. 20. november, er blevet aflyst på grund af det forestående folketingsvalg. Arrangørerne oplyser, at symposiet vil blive afholdt ved en senere lejlighed. (05/11-01)
Ingeniøren

Biodiversiteten under vore fødder
I løbet af de næste måneder vil forskere fra projektet GLIDE (Global Litter Invertebrate Decomposition Experiment) indsamle feltdata fra 32 lokaliteter beliggende i 20 forskellige lande. Formålet er at undersøge biodiversiteten (den biologiske mangfoldighed) i planteaffald og den rolle det har i nedbrydelsesprocessen. (05/11-01).
ScienceDaily eller ENN

Forskere checker stressede fugle
Forskere er bekymrede for det Antarktiske fulgleliv. De frygter, at larm fra fly, både og turister stresser fuglene, og får dem til at efterlade deres unger. Derfor planlægger forskerne nu at gennemføre en undersøgelse, hvor mikrofoner og stetoskoper gemt i kunstige æg skal kortlægge, hvorvidt fuglene har stress. (02/11-01)
Ananova

Foredrag om Grønlands havpattedyr
Torsdag 8. november kl. 19 huser Grønlændernes Hus et spændende foredrag om havpattedyr i Grønland. Foredragsholder er biolog Erik Born fra Grønlands Naturinstitut. Gratis entré. (02/11-01)
Grønlændernes Hus

På tynd is
Indlandsisen ved Nordvestgrønland er gennem de sidste 40 år tyndet ud med omkring 10-15 cm om året. Selv om det ikke er en mærkbar forskel i forhold til havoverfladen, er det dog stadig en ganske signifikant forskel. Niels Reeh fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) er medforfatter på artiklen, som netop er udgivet i Nature. (31/10-01)
Nature

I ringsælens 'fodspor'
Ved at kombinere gennemprøvede jagtmetoder med high-tech satellitudstyr og viden fra Alaska's fangere er det for første gang nogensinde lykkedes forskere at spore en ringsæl i åben havis. Forskerne fangede, mærkede og sporede en ringsæl på vej nordpå med isen fra Chukchi-havet. (31/10-01)
ScienceDaily eller Newswise

Dansende Aurora'er
For første gang nogensinde er dansende nordlys og sydlys blevet fanget med kamera på samme tid. De to lys - Aurora Borealis og Aurora Australis - er tilsyneladende nærmest hinandens spejlbilleder. (31/10-01)
BBC


Baggrundsartikler

Om phytoplankton fra The Guardian

Om verdens nordligste ø fra dpc.dk