DPC Home

Seneste Nyt

Dagbøger

Samfundsdebat

Øvrige nyheder

GRASP

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

 
Nyheder fra maj 2002

 

Journalister inviteres til Antarktis
The National Science Foundation (NSF), som leder amerikanske forskningsprojekter i Antarktis, modtager nu ansøgninger fra professionelle jounalister, som gerne vil arbejde i Antarktis i forskningssæsonen 2002-2003. Journalisterne skal under opholdet besøge og reportere fra en eller flere af de amerikanske forskningsstationer i Antarktis.
(31/5-02)
NewsWise


Tre lande deler isborekerne
Forskere fra USA, Frankrig og Rusland er nået til enighed om at dele en isborekerne udboret fra isdækket over Lake Vostok i Antarktis. Glaciologer, geokemikere og biologer vil nu undersøge prøver fra iskerneudboringen for at få mere viden om den subglaciale sø i Antarktis.
(29/5-02)
National Science Foundation (NSF)

Ny viden om gletschere
Et hold af forskere foretager i øjeblikket undersøgelser ved Svartisen gletscheren i Norge, for at finde ud af, hvordan der fra dag til dag kan være så stor forskel på den fart, en gletcher bevæger sig med. De foreløbige resultater viser, at friktionen mellem gletcherens underlag af jord og grundfjeldet er mere end 20 gange højere end hidtil antaget i matematiske modeller, hvilket tyder på, at det er simpel friktion, som er årsag til gletcherens 'bremsemekanisme'.
(29/5-02)
The New York Times

Pressekonference om Lake Vostok
På tirsdag, den 28. maj, afholder et internationalt panel af forskere en pressekonference om den senste forskning ved Lake Vostok i Antarktis. Undersøgelserne af Lake Vostok skal fastslå, om der eksisterer liv i søen. National Science Foundation (NSF) transmitterer konferencen over internettet på adressen:
http://www.nsf.gov/od/lpa/news/02/lvostok.htm
(27/5-02)
NewsWise

Billeder af Sydlyset
Der er netop blevet taget billeder af Aurora Australis, Sydlyset, ved Amundsen-Scott forskningsstationen ved Sydpolen. Billederne er taget af Jonathan Berry, som i øjeblikket overvintrer på stationen, der drives af amerikanske National Science Foundation (NSF) og i øjeblikket gennemgår en større ombygning og modernisering. Se nogle af de flotte billeder her!
(24/5-02)
BBC

Forskere ikke overraskede over isafbræk
Forskere fra the National Snow and Ice Data Center ved University of Colorado er ikke overraskede over de seneste måneders isafbræk i Antarktis. Isafbrækkene er nemlig en naturlig del af en igangværende proces, som betyder, at isforholdene i Antarktis i stadig højere grad nærmere sig langt tidligere tiders isforhold i området.
(24/5-02)
Polar News

Tvivl om første liv på jorden
En ny undersøgelse af de geologiske og geokemiske forhold i et isoleret område i Grønland kan betyde, at forskerne nu må trække mindst 50 millioner år fra i tidsregningen, når det gælder alderen af det første liv på jorden.
(24/5-02)
National Geographic

Gang i Grønlands nye satellit
I dag tændes transponderne på Grønlands nye Intelsat-903 satellit. For første gang dækkes Grønlands kommunikationsbehov nu af en regional satelliantenne, og det er en stor forbedring af kommunikationen i Grønland, som på grund af de geografiske forhold er helt afhængig af satellitkommunikation.
(22/5-02)
Ingeniøren


Endnu et isafbræk i Antarktis
Antarktis har netop oplevet endnu et isafbræk - denne gang fra isshelfen Lazarev Ice Shelf. Det nye isbjerg kaldes D-17 efter det kvadrat-område af Antarktis, hvor det første gang blev observeret. D-17 er det syttende nye isbjerg, som er rapporteret, efter man begyndte på indrapportering af nye isafbræk i 1976.
(22/5-02)
Polar News

Isbjørne på nettet
Det Norske Polar Institut (NPI) og den verdensomspændende miljøorganisation WWF har iværksat et website, hvor man kan følge to isbjørnes bevægelser i Arktis, og som skal hjælpe forskere med at finde ud, hvilken effekt klimaændringer har på bjørnene. NPI og WWW har til formålet udstyret to isbjørne, kaldet Louise og Gro, henholdsvis efter Louise Arner Boyd, den første kvindelige pilot, der fløj henover den geografiske Nordpol, og Gro Harlem Brundtland, tidligere statsminister i norge, nu formand for World Health Organization, med halsbånd, som sender de to isbjørnes positioner til websitet via en sattellit
(22/5-02)
BBC

Hvem spiser hvem?
To skibe fra National Science Foundation (NSF) er sejlet mod havene omkring den antarktiske ø for at undersøge sammenhængen i en fødekæde. Sidste år samlede forskerne tilknyttet projektet en betydelig mængde data om distributionen og mængden af kril. Sydhavet er meget afhængig af kril, da de er essentiel føde i fødekæden.
(17/5-02)
NewsWise

Nyt isafbræk i Antarktis
Endnu et stort isbjerg er brækket af ishelfen Ross Ice Shelf. Det betyder, at den antarktiske isshelfs udbredelse nu er omkring den samme som i 1911, da Scott's ekspedition for første gang kortlagde området.
(15/5-02)
Polar News

Webcam på Nordpolen
En forskerekspedition har som den første efterladt et webcam med satellitforbindelse på Nordpolen. Kameraet skal bruges til at undersøge vejrforholdene i området. Hver dag sender det automatiske webcam fire billeder over en satellitforbindelse, og billederne kan ses på forskernes hjemmeside.
(15/5-02)
ComON
Isafbræk bekymrer forskere
At isbjerge brækker af isshelfen i Antarktis er en naturlig proces, men forskerne er bekymrede over det store antal af isafbræk og isbjergenes størrelse. De mener, at disse forhold, som i følge forskerne udgør en trussel mod klima- og havforhold, skyldes den globale opvarmning.
(15/5-02)
Polar News
Ozonhul skyld i nedkøling
Mange forskere mener, at menneskeskabt forurening, som forårsager hul i ozonlaget - i hvert fald delvist - er årsag til den globale opvarmning. Nu mener flere forskere også, at dette er årsagen til nedkølingen af Antarktis.
(6/5-02)
Polar News

Miljørigtig turisme i Grønland
Den danske rådgivervirksomhed Rambøll er i gang med et projekt om bæredygtig arktisk turisme. En del af projektet går ud på at lære både lokalbefolkningen og turisterne at passe på miljøet og sætte nogle rammer for, hvor langt man kan gå - både kulturelt, socialt og miljømæssigt - for at imødekomme turismen i de arktiske områder.
(1/5-02)
Ingeniøren

Ny film om nybyggerliv i Grønland
Ivar Silis, som siden 1976 med Sydgrønland som base har berejst Arktis for internationale magasiner, har lavet en ny film om en viljestærk nybyggerfamilies tilværelse i den barske og bjergtagende grønlandske natur. Filmen har premiere torsdag den 16. maj i Cinemateket i København.
(1/5-02)
Cinemateket
Polarinstitut vil indføre afgifter
Det New Zealandske polarinstitut diskutterer i øjeblikket, om det er muligt at indføre en form for afgift på indtægter fra kommercielle aktiviteter i Antarktis, som drager nytte af nye forskningsresultater fra kontinentet. Instituttet vil på den måde forhindre negative miljømæssige konsekvenser af de kommercielle aktiviteter.
(1/5-02)
BBC
Baggrundsartikler

Om teleskoper og neutrinoer fra National Post

Om Sydpolen uden sol fra USA Today