DPC Home

Seneste Nyt

Dagbøger

Samfundsdebat

Øvrige nyheder

GRASP

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

 
Nyheder fra januar 2002

 

Nye 'Mars-meteoritter'
Forskere har fundet fem nye Mars-meteoritter på ekspeditioner til Antarktis, Oman og Sahara. Det er godt at lede efter meteoritterne der, da de sorte klumper er nemme at få øje på i sne og sand. Forskerne finder stenene interessante, fordi de kan fortælle Mars' historie takket være kemiske ledetråde. (31/01-02)
BBC


Antarktiske søer opvarmes
Ny forskning viser, at søerne på den antarktiske ø Signy Island - mellem Weddell-havet og Scotia-havet - er blevet varmere. Resultaterne bidrager yderligere til forvirringen omkring det komplicerede klimapuslespil på Antarktis. Søernes vintertemperaturer er steget op til 1,3°C mellem 1980 og 1995. (29/01-02)
National Geographic eller BBC

Jagten på is-orm
Bevæbnet med en is-borer har forskere været på Byron gletscheren i Alaska for at bore efter ...is-orme. De kan måske hjælpe den medicinske forskning med at udvikle nye metoder til at nedkøle organer. Ormene tilbringer hele deres liv på is - faktisk afhænger deres liv af det. (29/01-02)
USA Today

NASA hjemmeside med satellitfotos
NASA har netop løftet sløret for et nyt web-site, hvor de offentliggør satellitfotos af naturfænomener i real time (næsten). Billederne som offentliggøres ganske få timer efter optagelsen, er gratis og kan benyttes frit af både private og medier. (29/01-02)
NASA Natural Hazards eller ScienceDaily (anmeldelse)

TIGER sætter rekord
TIGER (Trans-Iron Galactic Element Recorder) har i løbet af 31 dage fløjet to gange rundt om Sydpolen i en ubemandet luftballon. Det er fem dage længere i luften end den gamle rekord. TIGER har målt kosmisk stråling i den yderste del af atmosfæren 38.000 meter over jorden. (24/01-02)
NASA

Antarktis smelter ikke længere!
Den påstand kommer nu fra et forskerteam ved NASA's laboratorier. De hævder at kunne bevise, at den vestantarktiske iskappe ikke længere smelter - den bliver tværtimod tykkere! Resultaterne er yderst kontroversielle og skal snarest bekræftes af andre eksperter. (22/01-02)
USAToday

Sæler 'spionerer' for forskerteam
Ved hjælp af små kameraer har et forskerteam på Antarktis gjort Weddell-sæler til deres 'spioner'. Sælerne giver nemlig forskerne nye oplysninger om den antarktiske sølvfisk og den antarktiske isfisk, som man hidtil ikke har vidst meget om. (22/01-02)
Nature, NSF eller ScienceDaily

Cryobot smelter sig ind i gletscher
Cryobot er en cylinderformet robot med en meget varm kobbernæse. Næsen er faktisk så varm, så robotten netop har smeltet sig vej langt ind i en arktisk gletscher. Det er meningen, at Cryobot en dag skal søge efter liv under isen på Jorden, Mars og Jupiters frosne måne Europa. (17/01-02)
USAToday eller Space

Mikroorganismer spår liv på Mars
Forskere fra Canada og New Zealand har fundet levende mikroorganismer begravet meget dybt i jorden i de is-fri Dry Valleys i Antarktis. Det er muligvis et varsel om liv på Mars og et hint om, hvor man skal lede efter det. (17/01-02)
UniSci eller Spaceflightnow

Antarktis bliver koldere
Nye undersøgelser baseret på data fra vejrstationer spredt ud over Antarktis viser overraskende, at kontinentet overordnet set er blevet koldere gennem de sidste 35 år. Resultaterne er overraskende, fordi mange klimamodeller har indikeret, at polaregnene skulle fungere som 'klokkefår' og være ledende i den globale opvarmning. (15/01-02)
ScienceDaily eller Newswise

Antarktis' dyreliv udsat
Antarktis bliver koldere, og det betyder endnu barskere levevilkår for de få planter og dyr, som i forvejen kæmper for at overleve i Dry Valley - Antarktis' største is-fri område. På/i isen kan kun microorganismer overleve, for de har et forsvar mod endnu mere kulde - de kan overleve i en dehydreret tilstand (uden vand) kaldet anhydrobiosis. (15/01-02)
USA Today

Havbunden afslører hemmeligheder
Forskere har afsløret detaljer om en netop overstået ekspedition til et sjældent besøgt sted - en stor revne i jordens overflade på Arktis' havbund. De har meget overraskende fundet 12 nye vulkaner, en overvældende hydrotermisk aktivitet og ikke mindst nye mikroorganismer, som lever i havbundens revner og sprækker. (15/01-02)

BBC

'Geritol løsningen' udfordres
For næsten et årti siden blev 'Geritol-løsningen' eller 'Jern-hypotesen' kendt takket være analyser af bl.a. iskerner. Den går ud på, at man ved at strø jernpulver over havene øger væksten af phytoplankton, som netop gødes af jern. Dette resulterer endvidere i, at luftens indhold af carbondioxid bliver væsentligt nedsat. Men nu udfordrer to unge forskere selve fundamentet for 'Geritol-løsningen' med deres 'Opstigende jern-hypotese'. (10/01-02)
National Geographic

TIGER ta'r turen igen
Ved hjælp af en ballon har TIGER (Trans-Iron Galactic Element Recorder) påbegyndt anden runde i luften over Sydpolen. TIGER blev sendt afsted fra McMurdo d. 20. december 2001. McMurdo er den amerikanske forskningsstation på Antarktis. Formålet med ballonfærden er at løse mysteriet om fænomenet kosmisk stråling. Se billeder af TIGER her. (09/01-02)
ScienceDaily eller Newswise

Kold jagt på 'Dybets Giganter'
I jagten på fremtidens 'superlim' til den medicinske verden dykker mikrobiologer ned under Antarktis' is for at finde frem til mikroorganismen 'foraminifer'. Foraminiferer, som producerer limen, kaldes også 'Dybets Giganter', da de er meget store sammenlignet med andre en-cellede organismer. (09/01-02)
ABC News

Globale vandstande +1,5 meter!
Ifølge britiske og norske forskere kan vi måske se frem til en stigning i den globale vandstand på op til halvanden meter i løbet af dette århundrede. Den drastiske forudsigelse kan blive en realitet, hvis den enorme vestantarktiske iskappe bryder sammen og smelter. Forskernes beregninger viser, at risikoen for et sammenbrud er 5% (08/01-02)
Oce@nspace

Isbjerge spærrer for pingviner
To gigantiske isbjerge (B-15A og C-16) og uhørt store mængder havis truer tre pingvinkolonier i Antarktis. Ismasserne har isoleret pingvinerne på åbent hav, og gjort det meget problematisk for dem at nå tilbage til fastlandet. Pingvinerne bevæger sig ud på åbent hav for at finde føde. (08/01-02)
NSF eller USA Today

Pludselig istid en mulighed
Hvis du er bekymret over global opvarmning, bekymrer du dig måske over det forkerte! Forskere siger nu, at et pludseligt klimaskift til mere koldt vejr udgør en mere reel trussel for vores fremtid. Analyser af blandt andet iskerner viser, at kloden tidligere har skiftet klima over meget korte perioder. (08/01-02)
National Geographic


Baggrundsartikler

Om at forudsige Antarktis' klima fra UniSci

Om phytoplankton fra The Guardian

Om verdens nordligste ø fra dpc.dk

Om en sø som synker i jorden fra National Geographic