DPC Home

Seneste Nyt

Dagbøger

Samfundsdebat

Øvrige nyheder

GRASP

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

 
Nyheder fra februar 2002

 


Nyt site om Grønland
Sisimiut Museum, Grønland, har startet en hjemmeside, 'Kultur Grønland' med links til informationer om Grønlandsk kultur. Siden findes i en engelsk, grønlandsk og en dansk version. På siden findes desuden 'Grønlands Nationale Billeddatabase'. (28/02-02)
Kultur Grønland


Hvidhvaler dør af kræft
Forskning viser, at mere end en fjerdedel af de udryddelsestruede hvidhvaler i Canadas Saint Lawrence-bugt dør af kræft. Hvidhvalerne lever kun i de arktiske og sub-arktiske områder. Forskerne mener, at industriel forurening er hovedårsagen til de mange kræfttilfælde blandt hvidhvalerne. (28/02-02)
NewScientist

Forskere vil have styr på vegetation
Forskere vil i fremtiden have lokale kontaktpersoner til at skaffe bedre informationer om det store antal af rensdyr og moskusokser i Grønland og om det, de spiser. Det skal gøre det muligt at reagere hurtigere, hvis vegetationen i et område trues. (28/2-02)
KNR

Om arktiske dino-mysterier
Det første tegn på, at der har levet dinosaurer i de arktiske egne blev opdaget i 1960, da man fandt et fodaftryk fra en dinosaur på Spitzbergen - en ø mellem Norge og Nordpolen. Læs en virkelig spændende artikel om arktiske dinosaurer og de mysterier forskerne møder i arbejdet med at kortlægge dinoernes historie . (26/02-02)
Baggrundsartikler

Forskere studerer krater i Arktis
Forskere studerer det arktiske Haughton kraters geologi og biologi. Krateret, som har mange fællestræk med Mars, blev dannet for 24 mill. år siden, da en asteroide ramte Devon Island. En forsker er med for at studere de andre - han udvikler computere og andre tekniske hjælpemidler til de astronauter, som skal til Mars. (26/02-02)
Polar News

Edderfuglebestand faldet markant
En ny rapport fra Naturinstituttet viser, at bestanden af ynglende edderfugle i det centrale og nordlige Vestgrønland er gået tilbage med 80 procent i de seneste 40 år. Naturinstituttet vurderer, at jagten på edderfugl skal halveres for at undgå fortsat tilbagegang i bestanden. (26/02-02)
KNR

Hajer overtager vandene ved Alaska
En amerikansk forsker har studeret hajer i Alaska, og har fundet ud af, at antallet af finner i vandene omkring Alaska er steget markant. De mange hajer, som måske skyldes klimaændringer og menneskelig aktivitet som for eksempel fiskeri, er skyld i et fald i antallet af sæler og søløver. (21/02-02)
ScienceDaily

Rensdyr ribber vegetationen
Naturinstituttet oplyser, at der er flere rensdyr og moskusokser i Grønland, end biologerne hidtil har regnet med, og at niveauet nu er så højt, at vegetationen snart falder. Forskere fra 15 lande skal på et seminar forsøge at finde ud af, hvordan de sikrer, at der ikke bliver for mange rensdyr. (21/02-02)
KNR

Sikkert til Sydpolen
Forskere fra Ohio State University i USA har ved hjælp af satellitbilleder og software kortlagt ruter på Antarktis, som kan gøre det lettere og mere sikkert at ransportere udstyr til Sydpolen. (21/02-02)
Newswise

50 års opvarmning
Ved hjælp af en hær af små robotter er det lykkedes en forsker at bevise, at havet omkring Antarktis er blevet betydeligt varmere i løbet af de sidste 50 år. Faktisk opvarmes vandet i det klimatisk sensitive område hurtigere end noget andet sted på jorden. Læs om de komplikationer som opvarmningen kan medføre. (19/02-02)
Scripps News

Stigning i vandstande undervurderet
Forskere, som har undersøgt den fart hvormed gletschere og iskapper smelter, siger nu, at andre forskere har undervurderet dette århundredes stigninger i de global vandstande. 'IPCC tror, at de globale vandstande vil stige 5-11 cm inden år 2100 alene på grund af smeltende gletschere - vi tror nærmere, at tallet er 17-27 cm', siger en af forskerne bag undersøgelsen. (19/02-02)
Nature eller BBC

Det arktiske Universitet går i luften
Efter flere måneders planlægning, går Det arktiske Universitet i luften med sit første internet-baserede kursus for 27 studerende i Grønland, Canada, Rusland og Finland. Selve universitetet har base i Finland, men flere arktiske universiteter har deltaget i virkeliggørelsen af projektet. (14/02-02)
KNR

Konsekvenserne af et is-frit Arktis
Gennem det sidste århundrede er mængden af vinterpakis i det Arktiske Ocean faldet med 25%, og sidste vinter var Beringshavet for første gang nogensinde stort set is-frit. Science a GoGo giver her deres bud på hvilke andre konsekvenser et is-frit Arktis kunne medføre. (14/02-02)
Science a GoGo

Arctic Field Ecology
Denne sommer tilbydes et praktisk kursus i arktisk økologi mellem 25. juni og 21. juli. Det er et mangefacetteret kursus, hvor teori og praksis mødes i form af forskere og Inuit - en unik oplevelse på Alaskas arktiske tundra. Vil du med?
Se information online eller download information (pdf)

Hvaler skræmmes væk
Seismiske undersøgelser i Beaufort-havet skræmmer hvidhvaler og grønlandshvaler væk fra kysten, hvor de plejer at finde føde om sommeren. Derfor har Inuvialuit i det vestlige Arktis taget initiativ til at få oprettet et permanent fredet område i Beaufort-havet. (12/02-02)
KNR

Barentshavet renest?
Russiske forskere hævder nu, at havet ud for Ruslands nordvestlige kyst er rent. På trods af mange bekymringer om forurening fastholder forskerne, at Barentshavet ud for det nordlige Norge og det vestlige Siberien er et af de reneste i hele det cirkumpolare område. (12/02-02)
Nunatsiaq News

Mød C-17
NIC (The National Ice Center) har netop opdaget et nyt isbjerg, som er kælvet fra Matusevich gletschertungen i Antarktis - en forlængelse af Matusevich gletscheren, som strækker sig fra fra Antarktis' fastland ud i den nordvestlige del af Ross Sea. Det nye isbjerg er blevet døbt C-17. (12/02-02)
NIC pressemeddelelse

Nye hval-muligheder
Takket være australske forskeres videnskabelige gennembrud kan det nu lade sig gøre at studere hvaler - uden at måtte slå dem ihjel først. Forskerne har udviklet en DNA analysemetode, hvormed man kan undersøge hvalernes efterladenskaber. (07/02-02)
BBC eller Discovery

Sælsomme 'spioner' på Antarktis
I nyhedsarkivet for januar 2002 kan man finde historien om Weddell sæler, som 'spionerer' for forskere på Antarktis. Se artiklen her. Men hvordan kan det i det hele taget lade sig gøre i praksis at fastgøre et kamera på hovedet af en sæl? Få svar på det spørgsmål og se videoklip fra sælernes færd. (07/02-02)
Artikel og videoklip fra WiredNews

Videnskabelige data fra Grønland
GEUS (Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser) har netop udgivet to CD-rom'er med videnskabelige data fra Grønland. Den ene er et geokemisk atlas over Vest- og Sydgrønland baseret på sediment-data. Den anden indeholder geofysiske data i form af magnetiske- og elektromagnetiske målinger foretaget over en periode på fem år. (07/02-02)
GEUS

Edderfuglen truet af udryddelse
En ny undersøgelse fra Grønlands Naturinstitut viser, at edderfuglen i Vestgrønland er tæt på udryddelse. Undersøgelsen, som dokumenterer drastiske nedgange i flere ynglebestande, sender klare signaler om, at den nuværende udnyttelse af edderfulgebestanden langt fra er bæredygtig. (05/02-02)
KNR

Forskere: Medierne manipulerer
Forskerne bag en nyere undersøgelse som viser, at dele af Antarktis bliver koldere, hævder nu, at medierne har fordrejet deres resultater. Læs en spændende artikel om 'problemer forbundet med at formidle information om global opvarmning til offentligheden'. (05/02-02)
SF Chronicle

GEUS ramt af sparekniven
GEUS (Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser) er blevet pålagt at spare 15% af deres årlige tilskud fra staten. Frem til år 2005 skal der spares i alt 7 millioner kroner på aktiviteter i Grønland. Det betyder blandt andet, at feltaktiviteten de kommende somre skal nedtrappes. (05/02-02)
KNR

Dybhavsrejer kan høre maden
Forskere har studeret arktiske dybvandsrejers (Pandalus borealis) evne til at opfange lyde. Og det er rejerne tilsyneladende ret gode til. Det har nemlig vist sig, at rejerne kan høre maden falde til havbunden fra op til 1,6 kilometers afstand. (31/01-02)
Discovery

Nye 'Mars-meteoritter'
Forskere har fundet fem nye Mars-meteoritter på ekspeditioner til Antarktis, Oman og Sahara. Det er godt at lede efter meteoritterne der, da de sorte klumper er nemme at få øje på i sne og sand. Forskerne finder stenene interessante, fordi de kan fortælle Mars' historie takket være kemiske ledetråde. (31/01-02)
BBCBaggrundsartikler

Om arktiske dino-mysterier fra National Geographic

Om at forudsige Antarktis' klima fra UniSci

Om phytoplankton fra The Guardian

Om verdens nordligste ø fra dpc.dk

Om en sø som synker i jorden fra National Geographic

 

 

The path to this document is:  
Updated August 14, 2002
Home