DPC Home

Dagbøger

Samfundsdebat

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

Baggrundsartikler


 

 

  Klik for vejrmelding

Nyheder August 2002

Arktis bliver yderligere sårbar
FN's Miljøprogram UNEP advarer i en rapport om at anlæg af nye veje samt klimaopvarmning i det arktiske område skaber øget adgang til udnyttelsen af regionens gas, olie og mineralforekomster. (28/8-02)
GRID-Arendal


Lomborg smider mundkurven
Direktør Bjørn Lomborg, Institut for Miljøvurdering, mener ikke, man skal bruge særlig mange penge på at løse miljøproblemer i havet og landene omkring den smeltende Nordpol. (21/8-02)
Information


Rapport om klimaforandringer
Interesserede kan læse rapporter om nye forskningsresultater på Polar Research Board. Et af emnerne er fremtidens klimaforandringer. (20/8-02)
Polar Research Board
EU støtter ikke arktisk miljøkonference for unge
EU aflyser ungdomskonference om miljø og levevilkår i Arktis, fordi Canada, USA og Rusland deltager. Konferencen skulle holdes i Nuuk med ca. 200 unge fra alle lande og regioner i det arktiske område, nemlig Grønland, Skandinavien og Canada, USA og Rusland. (20/8-02)
KNR
Organismer frilagt af smeltende gletschere
Gletcherne smelter i Arktis. Det betyder ny viden til forskerne, der nu kan undersøge store mængder mikroorganismer og planter, der dukker frem efter i århundreder at være begravet af gletscherisen. (14/8-02)
SFGate
Fælles alfabet til det arktiske folk
Inuit er navnet på de oprindelige folk i Chukotka (østligste Sibirien), Canada, Grønland og Alaska. De ønsker et fælles alfabet og skal derfor mødes til en konference i Kuujjuaq, Quebec.
BBC

Titanic isbjerget er fundet
Hvordan så isbjerget ud, som kolliderede med Titanic i 1912? Det svar forsøger eksperter at forklare ud fra et foto, der netop er fundet og analyseret. (9/8-02)
Discovery


Tynde gletcherteorier
Forskere kritiserer Greenpeace for at bruge gamle gletcherbilleder som bevismateriale for at gletcherne smelter på Svalbard. Det er en forhastet konklusion, for mens nogle gletchere smelter, vokser andre, påpeger forskerne. (9/8-02)
Nordlys
Antarktis bliver for første gang målt fra rummet
F
orskere tager i fremtiden satelit og radar udstyr i brug for at undersøge is shelfere (indlandsisen, der ligger i forlængelse med fastlandet på Antarktis) Ideen er at måle hvordan klimaændringer påvirker eksempelvis flydende isblokke. (8/8-02)
Science Daily
Gletchere smelter på Svalbard
CO2 udslip er med til at isen smelter på Svalbard. En af gletcherne har flyttet sig 50-80 meter de sidste år. Det er arkivbilleder fra Norsk Polarinstitut, der viser hvordan gletcherne er smeltet gennem tiden. (8/8-02)
Nordlys.no

Ny gymnasieuddannelse i Grønland
47 studerende starter torsdag på en tre-årig HHX-uddannelse på Niuernermik Ilinniarfik i Qaqortoq. Den nye HHX-uddannelse skal give de grønlandske studerende samme muligheder som danske gymnasiestuderende, og har derfor også samme regler og niveau.
(6/8-02)
KNRBaggrundsartikler

Om arktiske dino-mysterier fra National Geographic

Om at forudsige Antarktis' klima fra UniSci

Om phytoplankton fra The Guardian

Om verdens nordligste ø fra dpc.dk

Om en sø som synker i jorden fra National Geographic