DPC Home

 

 

Pressemeddelelse fra Grønlands Hjemmestyres Informationskontor

Kommentar af Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt

Grønland skal ikke være en kopi af noget andet samfund

Professor ved Økonomisk Institut på Århus Universitet, Martin Paldam, peger i en kommentar i Polarfronten på bl.a. den politiske korrekthed og tværfagligheden som forklaringer på, hvorfor forskerne holder sig væk, og hvorfor den samfundsøkonomiske forskning i Grønland efter hans vurdering mangler faglig tyngde.

I Paldams kommentar ryger der en del finker af panden om det grønlandske samfund, som jeg finder særdeles uheldige.

Påstanden om, at Grønland er et samfund, der ikke ligner noget andet i hele verden, kan jeg ikke helt vurdere. Men hvis alternativet skulle være, at Grønland skal være en kopi af et eller andet samfund, så foretrækker jeg helt klart vort eget nuværende Grønland. Nogle mente engang, at vi skulle være en tro kopi af Danmark. Et sådant ønske takker vi pænt nej til og forsøger i stedet - på vore egne betingelser - at skabe et godt og levedygtigt land, som kan klare sig til evig tid. Derfor er det en noget fjern og nærmest kolonialistisk holdning at udråbe vort dejlige land til "et eksperiment".

Selvfølgelig har vi i vores samfund mange træk, som vi ikke ønsker. Som alle andre lande har vi også vore problemer at slås med. Men vi gør vort bedste for at skabe et levedygtigt samfund på de betingelser, vi nu engang har via politik som det muliges kunst. Det betyder bl.a., at vi både aner og jævnligt diskuterer, hvor vi vil hen med det grønlandske samfund. Derfor er Paldams påstand om det modsatte noget lodret vrøvl. Grønland skal ikke betragtes som en slags eksperiment-laboratorium for snusfornuftige økonomer, som kan udbrede alverdens teorier og klogskab på bekostning af den grønlandske befolkning. Vi vil ikke nedgøres til et forskningsprojekt på linie med en gorilla-stamme i Centralafrika, og jeg finder det anstødeligt, at vi - menneskene i dette land - skal betragtes som en koloni, der blot får 10.000$ om året pr. individ. Hvem gider i øvrigt at blive ved med at regne ud, hvor mange penge der går tilbage til Danmark af de 10.000$, hr. Paldam taler om?

Og hvad siger det egentligt om vort land, at vi har et større offentligt forbrug end Danmark? Jo, vi slås som alle andre lande med vokseværk i den offentlige sektor. Men med de opgaver vi har og med de omkostninger, der nu engang er forbundet med at binde dette land sammen, kan vi ikke undgå at være et dyrt land at drive. Vi er ovenikøbet meget demokratisk indstillet i den måde vi driver vort land på.

Diskussionen om økonomiske systemproblemer og bloktilskuddet fra Danmark er absolut ikke tabu her i landet. At Martin Paldam ikke kender den må skyldes, at han ikke følger med.

Jeg må ønske Paldam held og lykke med at finde et fuldgyldigt akademisk niveau, hvor han kan hygge sig med at lukke den virkelige verden helt ude, tage ansigtsmaske og beskyttelseshandsker på og filosofere i et lukket værelse over denne mærkelige stamme, deroppe højt mod nord.

Men jeg lever i den virkelige verden og prøver at skabe udvikling i det rigtige samfund blandt levende mennesker. Undertonen i Martin Paldams kommentar af et primitivt indianerstamme-samfund, som der kan eksperimenteres med af selvkloge forskere, giver mig en dårlig smag i munden.

The path to this document is:  
Updated August 14, 2002
Home