DPC Home

Dagbøger

Samfundsdebat

Månedens mineral

Nyhedsarkiv

Online artikler

Baggrundsartikler


 

 

 

  Klik for vejrmelding
Sidste nyt om polarforskning
Gamle isstykker giver ny indsigt
Gamle isstykker i Yukon giver ny indsigt i moderne forurening. Forskere har sammenlignet indholdet af tungmetaller i 6000 år gamle rensdyrknogler med indholdet af tungmetaller i moderne rensdyr. Undersøgelserne indikerer bl.a. en firedobbbelt stigning i blyværdier blandt de moderne rensdyr. (22/11-02)
CBC North
Nyt web-baseret system forenkler projekt-planlægning
Et nyt web-baseret system skal gøre det lettere for forskere at planlægge polarforsknings-projekter. Det er The Antarctic Program, der har taget ved lære af andre dotcom-systemer og skabt et system, som forventes at kunne tages i anvendelse i marts måned 2003. (22/11-02)
The Antarctic Sun
Forskere vil krydse antarktisk bjergkæde
Et team bestående af 35 tyske og australske forskere indleder i december måned en 500 km. lang rejse fra Prydz Bay til Prince Charles Mountains i Antarktis. Ekspeditionen sættes i værk med det formål at indsamle geologiske data fra de fjerntliggende bjerge, der er 3 milliarder år gamle og giver fingerpeg om, hvorledes jordens klima har forandret sig. (22/11-02)
ABC News
Kinesiske forskere på ekspedition i Antarktis
I løbet af de næste 4 måneder vil kinesiske forskere foretage både sommer- og vinterobservationer på stationerne Great Wall og Zhongshan. Det er Kinas 19. ekspedition til Sydpolen. (21/11-02)
People Daily
Vulkanudbrud kan influere på arktisk ozon
Forskere mener, at serier af vulkanudbrud, der falder sammen med kolde arktiske vintre, kan forårsage dannelsen af et årstidsbestemt ozonhul over Nordpolen i løbet af 30 år. Dette kan resultere i, at de mere befolkede egne i Arktis rammes af skadelige stråler fra solen. (21/11-02)
Weather
Forskere fra DMU vil undersøge havdyr
Forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser indleder en undersøgelse, der skal forsøge af finde alle de positive sider ved det at spise havdyr. Undersøgelserne vil foregå i havet ud for Nuuk og foretages i løbet af someren 2005. (21/11-02)
KNR
Pukkelhvaler ikke generet af olieboringer
Forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser siger, at pukkelhvalerne ikke bliver generet, selv om der bores efter olie ved Fyllas Banker vest for Nuuk. Konklusionen kommer, efter at seks pukkelhvaler i sommeren 2000 blev mærket med satellitsendere for bl.a. at undersøge, om de ville reagere på aktivitet i området. (21/11-02)
KNR
Avisartikler tilgængelige på internettet
Gamle grønlandske avisartikler er nu blevet tilgængelige på internettet. Det er det såkaldte Vestnord-projekt, som er blevet skudt i gang med etableringen af databasen, der indeholder artikler fra aviser og tidsskrifter fra Grønland, Færøerne og Island siden 1861. (18/11-02)
Aviisitoqqat
Skovbrande truer isbjørne
Ny forskning viser, at isbjørne påvirkes af skovbrande, selvom de lever i tundraen. Det er især Western Hudson Bay-bestanden, der er truet af udviklingen. (18/11-02)
CBC North
Mulig anerkendelse til britisk opdagelsesrejsende
En af Storbritanniens største videnskabelige opdagelsesrejsende, hvis resultater har været næsten ignoreret gennem et helt århundrede, ser nu ud til endelig at modtage anerkendelse for sit virke. The Royal Scottish Geographical Society søger nemlig at få Dr. William Speirs Bruce hædret posthumt med den eftertragtede Polar Medal. (18/11-02)
The Independent

Drastiske temperaturhop i Grønland
Befolkningen i Kangerlussuaq og Narsarsuaq oplevede for nylig en brat temperaturstigning på op mod 30 grader inden for ganske få timer. I følge Danmarks Meterologiske Institut steg temperaturen i Kangerlussuaq brat fra minus 24° C til plus 5° C. (15/11-02)
KNR
NAO synkroniserer dyrebestande
Nyt forskningsprojekt viser, at den Nordatlantiske Oscillation synkroniserer dyrebestande, der lever langt fra hinanden under meget forskellige klimaforhold. Undersøgelserne viser, at moskusokser i Nordøstgrønland og rensdyr i Vestgrønland er blevet ens styret gennem de sidste 100 år. (14/11-02)
Artikel
NASA-satellit klargøres til afgang
NASAs ICESAT-satellit er ankommet til det sted i Californien, hvorfra opsendelsen af den skal finde sted til vinter. Satelliten kan vha. avanceret laserteknologi foretage meget præcise målinger af jordens polare ismasser, land- og havoverflader samt skyer og aerosoler i atmosfæren. (14/11-02)
NASA News
Vand giver forskere problemer
Forskere står uforstående over for et hidtil ukendt fænomen i det nordlige Stillehav. Havets overfladevand ud for Alaska er 3-4 grader varmere end normalt, mens vandet lige under overfladen er koldere. Det er uklart, hvordan temperaturændringerne vil influere på bl.a. havets fisk. (14/11-02)
CBC North
Afsidesliggende stationer ændres
Forskere søger efter en hurtigere, billigere og frem for alt mere pålidelig måde at indsamle informationer på i Antarktis. Der er derfor idéen, at der fremover skal anvendes sol- og vindenergi på de afsidesliggende stationer i stedet for de hidtil anvendte gasgeneratorer. (13/11-02)
The Antarctic Sun
Tusinder af døde pingviner ved Brasiliens kyst
3.500 døde pingviner blev i denne uge fundet på strandene ved Brasiliens sydlige kyst. Pingvinerne var på vej fra det sydlige Atlanterhav tilbage mod Antarktis, da en storm drev pingvinerne mod Brasilien, hvor de er sultet ihjel. (13/11-02)
Reuters
Dinosaurer i Antarktis tidligere end først antaget
En geolog og en palæontolog har fundet rester af dinosaurer i Antarktis, der er 40 millioner år ældre end sin nærmeste slægtning. Selvom Antarktis har ligget på de polare breddegrader i 120 millioner år, er det først for 40 millioner år siden, at det blev koldt i Antarktis. (13/11-02)
The Antarctic Sun
Kejserpingviner truet af isbjerge
To gigantiske antarktiske isbjerge, der driver, synes at være medvirkende årsag til, at antallet af kejserpingviner nær Cape Crozier er blevet drastisk reduceret. Fotografier viser, at kolonien i løbet af blot 2 måneder er blevet opsplittet i mindst 5 undergrupper. (12/11-02)
Science Daily
Arktisk tø kan åbne Nordvest Passagen
Klimadata viser, at den arktiske zone opvarmes meget hurtigere end på lavere breddegrader. Dette forårsager, at isen smelter med en stigende hastighed. Nogle forskere mener, at isen helt kan forsvinde inden udgangen af dette århundrede. (12/11-02)
Sunspot
Symposium: Northern Research Basins
Geografisk Institut ved Københavns Universitet er medarrangør af det internationale symposium Northern Research Basins. Det foregår i Kangerlussuaq d. 25. - 19. august 2003. (12/11-02)
Geografisk Institut

Invitation til workshop om arktiske havboringer
JEODI afholder en workshop i København, der har til formål at forberede kommende videnskabelige boringer på havbunden i det Arktiske område (11/11-02)
JEODI
Japansk hvalfangstflåde tager på antarktisk jagt
Japans hvalfangstflåde har indledt den årlige jagt på hvaler i Antarktis. Det er hensigten med jagten at fange ca. 400 af de store pattedyr. Japan har mødt megen international kritik, siden landet i 1987 iværksatte hvalforsknings-programmet. (11/11-02)
Reuters
Salt og svamp truer antarktisk arv
Hytterne, som Scott og Shackleton brugte på deres antarktiske ekspeditioner, er i fare for at styrte sammen. Hytternes vægge nedbrydes nemlig af salt og svamp, advarer et internationalt team. (11/11-02)
New Scientist
100 års opdagelser i Antarktis
For præcis 100 år siden indledte Robert Falcon Scott, Ernest Shackleton og Edward Wilson deres første ekspedition i Antarktis. (5/11-02)
Baggrundsartikel
Vildrener vender tilbage
Efter at have været næsten fraværende i mere end 50 år, er Forty-Mile vildrenerne ved at vende tilbage til Yukon og Alaska. Bestanden, der i 1920 talte 500.000 rener, er efterhånden nået op på 50.000 efter en ihærdig indsats fra biologer. (5/11-02)
CBC North
Liv søges i isblok fra Vostok-søen
En isblok fra Vostoksøen under Antarktis' is er med stor omhu blevet transporteret til Grenoble i Frankrig. Her er russiske og franske forskere gået i gang med at undersøge, om isen indeholder tegn på liv. (5/11-02)
The Antarctic Sun
Alaska ramt af jordskælv
Årets største arktiske jordskælv har ramt Alaska. Jordskælvet, hvis epicentrum var 120 km. syd for Fairbanks, blev målt til 7,9 på Richterskalaen. (4/11-02)
BBC
Arktisk by får tidevandsgenereret energi
Tidevandsstrømme vil fra slutningen af november eller starten af december blive brugt til at lave elektricitet til verdens nordligste by, Hammerfest. Tidevandsstrømmene skal via en turbine levere energi til undervandskraftværket i Kvalsund i det nordligste Norge. (4/11-02)
Reuters
NASAs deltagelse i "Vintersol"
NASA'a primære mål med at deltage i det pan-europæiske forskningsinitiativ er at udvide kendskabet til ozon-nedbrydningen i Arktis. Det er endvidere hensigten at få bekræftet, at sattelitobservationer af ozonlaget fra rummet er præcise. (1/11-02)
Polar News
Flagrende nordlys oplyser efterårsnætter
Oktober måned gav nordlys-jægere mange flotte oplevelser verden over. Selvom polarlys (nordlys og sydlys) oftest forekommer i de polare egne, kan det til tider optræde på meget lave breddegrader. (1/11-02)
CNN
CD med sange fra polarområderne
De store antarktiske opdagelsesekspeditioner mindes med ny CD. CD'en indeholder sange, sketches og digte, som er samlet af slægtninge til nogle af de første polarforskere. (1/11-02)
BBC
Konference om Rigsfællesskabets fremtid
Rigsfællesskabet bør ændres på en række punkter. Det er konklusionen efter gårsdagens konference på Christiansborg om Rigsfællesskabets fremtid. (1/11-02)
KNRBaggrundsartikler:

Grundig registrering af havterner på Grønne Ejland

Alvorlig forureningssituation i Arktis

På sporet af antarktiske meteoritter

100 års opdagelser i Antarktis