Udforsk Polarnatten hos Dansk Polarcenter på Grønlandske Handels Plads

Dansk Siberian Husky Klub
 
Kamikposten / Grønlandshunde
 
Spidshundeklubben

Deltagerne i slædehundearrangementet har deres egne personlige kennel hjemmesider:
 
Mai Anouk Høllet og Jes Steen-Laursen, Slædehundenes Hvilehjem
 
Lotte og Peter Frost,
kennel Frost N'Fun  
Susan Hansen og Bo Petersen,
kennel Ulvedalen
 
Gabrielle Stockmann & Lars Teken Christensen, kennel Jarvik
Kig på slædehunde og hundeslæder udendørs

Køretur med hundespand hvert 15. minut
På Polarnatten den 10. oktober vil man i tidsrummet 19-21 kunne opleve og hilse på ægte levende slædehunde af racerne Siberian Husky og Grønlandshund. Deres ejere vil besvare alle spørgsmål man måtte have om slædehunde og demonstrere slædehundekørsel med hundespand, hvis vejr og forhold er til det. Derudover vil der være demonstration af hundevogne, moderne slæder, seler, trækliner og øvrigt grej, der anvendes til slædehundekørsel. Der vil endvidere være standere og foldere, der fortæller om slædehunderacerne og slædehundesporten i Danmark.

Introduktion til slædehunde i Danmark
Af Gabrielle Stockmann

Slædehunden er en urgammel følgesvend til mennesket. I mindst 4000
år mener man at slædehunde har hjulpet mennesket med at trække
last på slæde og hjulpet til i jagt.

Der findes i dag fire registrerede racer af slædehunde: Alaskan Malamute, Grønlandshund, Samojede og Siberian Husky. Som man kan høre af navnet har de hver sit oprindelsessted i Arktis, men fælles for alle fire racer er det polare spidshundeudseende og en stor iver for at trække.

Alle fire hunderacer findes repræsenteret i Danmark og har deres egne specialklubber. Se Dansk Siberian Husky Klub, Kamikposten/Grønlandshunde, og Spidshundeklubben.
Selvom Danmark sjældent er dækket af store mængder sne, så har der i godt 30 år eksisteret en veletableret dansk slædehundekultur. I stedet for at spænde hundene for en slæde anvendes tre- og firhjulede vogne til træningen af slædehundene. Hundene bliver spændt for vognen to og to ved siden af hinanden langs en midterline (kaldes ’nome stil’). Antallet af hunde foran vognen eller slæden kan variere fra ca. 2 til 22 hunde.

Træning af slædehunde i Danmark foregår i perioden september til maj. Om sommeren er det for varmt for hundene at trække. Træningen foregår i statsskove, privatskove og på markveje. Der kræves særlig tilladelse fra skovdistriktet før end slædehundetræning må finde sted, og hundevognene skal opfylde specielle mål og været udstyret med sikkerhedsudstyr og evt. nummerplade.

Flere gange om året (i vinterhalvåret) arrangeres der vognløb for slædehunde (og evt. slædeløb hvis der er sne) rundt omkring i landet. Man kan konkurrere i flere klasser: 4 hundeklassen, 6 hundeklassen, 8 hundeklassen, Åben klasse - mere end 8 hunde, Nordisk (man løber - evt. på ski - efter hunden(e)) og endelig Velo (man spænder hunden(e) foran en cykel).

Endvidere afholdes der to Danmarksmesterskaber for slædehunde. Et på vogn, skiftevis øst og vest for Storebælt, og et på slæde i udlandet. Mange danske hundekørere vælger at bruge al deres fritid, ferier (og penge) på deres slædehunde og deltager i store udenlandske slædekonkurrencer som Nordiske Mesterskaber, Europamesterskaber og Verdensmesterskaber. De afholdes i henholdsvis de nordiske og mellemeuropæiske bjergområder, hvor der er garanti for sne om vinteren.

Danmark kan i år 2003 bryste sig af at have danske hundekørere og slædehunde, der har vundet guld og bronze i de Nordiske Mesterskaber, samt en EM bronzemedalje og en VM sølvmedalje!

Den store kunst at få et godt slædehundespand kræver masser af træning og gode, lydige og arbejdsomme slædehunde. Især de to forreste hunde på spandet, lederhundene, har meget stor betydning. Det er dem, der styrer spandet, sætter tempoet på spandet og tager imod kommandoer fra hundekøreren. På INTET tidspunkt anvendes der pisk i Danmark! Slædehundene dirigeres udelukkende ved hjælp af kommandoer. Pisk er i øvrigt bandlyst til alle danske, europæiske og internationale slædehundekonkurrencer.
Grønland er det eneste sted, hvor slædehundene spændes for i vifteform. Alle andre steder i verdenen anvendes tidligere nævnte nome-stil, hvor hundene går to og to ved siden af hinanden.

Udstyret man anvender til træning af slædehunde er ligesom i skisporten højt specialiseret. Hvert år afholdes flere store slædehundemesser, hvor nyeste udstyr fremvises og sælges. Moderne slæder består ikke længere af træ, men af plastic, letmetal og kevlar. Hundene har specialsyede forede seler, og træklinerne består ikke længere af reb, men af plasticovertrukket wireliner. Fodring af slædehunde er en hel videnskab for sig. Der bliver konstant forsket i udviklingen af nye fodertyper og vitamintilskud til slædehunde, der ligesom top idrætsfolk skal få dem til at yde bedre.